В последните години все повече хора предпочитат да консумират растително мляко пред тези от животински произход. И техните предимства са безспорни. Но разнообразието им става все по-голямо, затова е добре да сме наясно и кой е най-правилният избор за нашето здраве.

Прясното мляко, трайността му и къде не бива да го държим в хладилника

Защо да не държим прясното мляко на вратата на хладилника

И каква е трайността му

Растителните алтернативи на млечните продукти доказано имат по-високо съдържание на фибри и по-малко захар. Но пък основният им недостатък е по-ниското количество калций и протеини, които съдържат. 

Ново проучване, публикувано във Frontiers in Nutrition, анализира различните ядкови млека и тяхната хранителна стойност, за да установи това с най-перфектното съдържание. И изводът е, че това е бадемовото мляко. То има най-висока хранителна стойност и превъзхожда тези от животински произход. 

Снимка 621837

Източник: iStock

Бадемовото мляко е най-богато на полезните хранителни вещества протеини, фибри, калций и витамин D растително мляко и е с ниско съдържание на тези, които е по-добре да се избягват - захар, натрий и наситени мазнини. Освен това има по-висока хранителна стойност за сметка на много по-малко калории, което е голям плюс, ако следим калорийния си прием.

Тези изводи са още една голяма точка в актива на феновете на млечните алтернативи. Голяма част от тях вече с а обогатени и с полезните млечно-кисели бактерии, които са характерни за продуктите от животински произход, така че нищо да не ни липсва. А друг плюс е, че са по-екологични, защото отглеждането на млекодайни животни се нарежда сред най-големите замърсители на атмосферата, припомня Medical News Today.

Мляко, сок, подуване, газове и защо да не пием тези напитки сутрин

Напитките, които да не пием сутрин

За да не си причиняваме подуване и газове

E, нищо не може да е перфектно и една от причините, която спира някои да изберат растително мляко е вкусът, който често се различава от този на кравето например. Но и тук всичко е въпрос преди всичко на навик и ако искаме да дадем най-доброто на тялото си, то по-добре да заложим на алтернативните продукти и, както вече разбрахме, конкретно на бадемовото мляко.