Всички знаем, че сроковете на годност на опаковките са нещо не много категорично. Има продукти и храни, които бихме могли да ползваме с изтекъл срок (например паста, неотваряни консерви, твърди сирена, замразени храни). И въпреки че винаги много сме се притеснявали за прясното мляко, оказва се, че то има малко по-голям толеранс за срок на годност от отбелязания на опаковката.

Прясното мляко, изтеклият срок на годност и защо да не го хвърляме

Какво да правим с прясното мляко с изтекъл срок

Изненадваща полза

Според Eat By Date, веднъж отворено, млякото издържа четири до седем дни след посочения срок на годност на опаковката. И това при условие че е добре охладено. Ако не е отворено, пълномасленото мляко издържа пет до седем дни, обезмасленото мляко - седем дни, а обезмасленото без лактоза - седем до десет дни.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ обаче твърди, че ако млякото се остави неохладено за повече от два часа, то се счита за опасно за консумация.

Снимка 559027

Източник: iStock

И тъй като с прясното мляко не е никак добре да се рискува, задължиелно трябва да правим проверка преди да използваме. За щастие при прясното мляко няма как да не разберем, ако е тръгнало да се разваля, защото винаги има промяна в миризмата, цвета или консистенцията му.

Въпреки толерансът, който очевидно имаме, от съществено значение за прясното мляко е правилното му съхранение. И въпреки че 99% от хората държат прясното си мляко на вратата на хладилника, защото е много по-удобно, оказва се, че не е никак правилно решение.

Прясното мляко, калориите и защо напитката с 1% масленост е най-добрият вариант за отслабване

Една неочаквана напитка за отслабване

Бедна е на калории, но е щедра на протеини

Според Джен Джамброни, директор по комуникациите в Real California Milk, млякото трябва да се съхранява при температура 3-4 градуса по Целзий в същия контейнер, в който е било първоначално закупено и далеч от вратата на хладилника.

Снимка 559026

Източник: iStock

Когато млякото се съхранява на рафтовете на вратата на хладилника, то е изложено на топъл въздух при всяко отваряне, което насърчава растежа на бактериите. От съществено значение е и да държим млякото добре затворено, за да избегнем възможността да го замърсим случайно.