За няколко години авокадото успя да се превърне от екзотичен плод в нещо, което е почти задължително във всяка кухня. За славата му определено допринесоха социалните мрежи, инфуенсърите и всички милениали, които сякаш откриха в него най-полезната и модерна храна.

Авокадото, маслото от авокадо, как да го използваме и какви са ползите от него

Маслото от авокадо и големите ползи от него

И за здравето, и в кухнята, и в козметиката

Разбира се, авокадото има редица ползи за нашето здраве, които никой не отрича. Но освен за себе си, напоследък е актуално да се грижим също толкова внимателно и за околната среда. И ето точно тук любимият ни плод трупа доста черни точки.

Авокадото изисква сериозни ресурси - като 320 литра вода на насаждение, за да достигне зрялост. А след това пътува хиляди километри чрез замърсяващ въздуха транспорт, за да може да стигне до магазините по цял свят и да се чудим дали си заслужава и днес да отделим от бюджета си за него.

Снимка 552916

Източник: iStock

Търсенето не спира, но много шеф-готвачи по света се чудят как да му отговорят, без да нанасят сериозна вреда на околната среда. Така се раждат идеи като рецептата за алтернативно гуакамоле от бакла, зелен лют пипер, лайм и кориандър. То направи дебюта си наскоро в мексиканския ресторант Wahaca, където именно дипът с авокадо е един от най-често поръчваните.

Други шеф-готвачи наричат авокадото "кървавите диаманти на Мексико" и го заместват с артишок. Очевидно тенденцията е на лице и екзотичният плод започва да губи позиции по целия свят. А в социалните мрежи можем да намерим все повече рецепти за "фалшиво" гуакамоле, предава Guardian.

Снимка 552917

Източник: iStock

Промяната идва с мисъл за обезлесяването, загубата на биоразнообразие и недостига на вода на места по света, където хората нямат за лична хигиена, но производителите имат да поливат плантациите с авокадо.

Грейпфрут, авокадо, киноа - храните, които ни помагат да отслабнем

Ядем и слабеем

Кое топи мазнините, докато се храним

Разбира се, авокадото няма просто така да изчезне, защото то и продуктите, направени от него, вече са сериозно застъпени в хранителните навици на милиони, които са вегани или просто предпочитат да се хранят здравословно. Но винаги е добре да имаме едно наум, а когато е възможно, да предпочитаме местните алтернативи на иначе модерните и актуални хранителни продукти.