Авокадото отдавна се превърна от екзотична суперхрана в обичайно присъствие на трапезата ни. Въпреки това, често се оказва задача с повишена трудност да изберем перфектно узрял плод, който да става за консумация точно сега. Обелваме го, обираме вътрешността и приготвяме по любимия начин. А голямата ядка по средата отива в кофата за боклук.

Какво да правим с ядката на авокадото

Какво да правим с ядката на авокадото

И за какво да внимаваме

Със сигурност сме попадали на идеята да я потопим в чаша вода и да я гледаме как покълва. Но в това особен смисъл няма, защото така не може да си отгледаме растение, което да ни ражда авокадо. И по-добре да я оползотворим по друг начин, помагайки на останалите растения у дома.

Защо

Точно както месестата вътрешност на авокадото, така и неговата ядка са богати на редица хранителни вещества. Някои от тях, като фосфора например, могат да бъдат от полза за укрепването на растенията, растежа на корените им. А други като антиоксидантите ги предпазват от различни вредители, които не липсват дори в домашната среда.

Ядката е не по-малко полезна

Източник: iStock

Ядката е не по-малко полезна

Полезните вещества също така са в подкрепа на процеса на по-ефективното използване на слънчевата светлина за нуждите на растението, който е от съществено значение за стайните ни цветя, често страдащи от липса на достатъчно слънчеви лъчи.

Как

За да извлечем най-доброто от ядката и да го дадем на цветята си, първо трябва да я измием и да я оставим да изсъхне добре. След това я настъргваме или смиламе на фин прах. Него може да смесим с почвата около корените или просто да поръсим отгоре върху нея.

Този естествен тор позволява бавно освобождаване на хранителни вещества, осигурявайки на растенията ни постоянно подхранване.

Защо да не хвърляме обелките от кaртофи - 5 начина да ги оползотворим

Защо да не хвърляме обелките от кaртофи - 5 начина да ги оползотворим

Далеч не са просто ненужен отпадък

Кога

Може да започнем с малко количество прах, което да поръсваме върху почвата веднъж месечно, тъй като стайните растения не се нуждаят от много. Така костилките от авокадото се превръщат в лесно, екологично и икономично решение за торене, съветват от City Magazine.