Авокадото отдавна се превърна от екзотична суперхрана в обичайно присъствие на трапезата ни. Въпреки това, често се оказва задача с повишена трудност да изберем перфектно узрял плод, който да става за консумация точно сега. Обелваме го, обираме вътрешността и приготвяме по любимия начин. А голямата ядка по средата отива в кофата за боклук.
Със сигурност сме попадали на идеята да я потопим в чаша вода и да я гледаме как покълва. Но в това особен смисъл няма, защото така не може да си отгледаме растение, което да ни ражда авокадо. И по-добре да я оползотворим по друг начин, помагайки на останалите растения у дома.
Защо
Точно както месестата вътрешност на авокадото, така и неговата ядка са богати на редица хранителни вещества. Някои от тях, като фосфора например, могат да бъдат от полза за укрепването на растенията, растежа на корените им. А други като антиоксидантите ги предпазват от различни вредители, които не липсват дори в домашната среда.

Източник: iStock
Ядката е не по-малко полезна
Полезните вещества също така са в подкрепа на процеса на по-ефективното използване на слънчевата светлина за нуждите на растението, който е от съществено значение за стайните ни цветя, често страдащи от липса на достатъчно слънчеви лъчи.
Как
За да извлечем най-доброто от ядката и да го дадем на цветята си, първо трябва да я измием и да я оставим да изсъхне добре. След това я настъргваме или смиламе на фин прах. Него може да смесим с почвата около корените или просто да поръсим отгоре върху нея.
Този естествен тор позволява бавно освобождаване на хранителни вещества, осигурявайки на растенията ни постоянно подхранване.
Кога
Може да започнем с малко количество прах, което да поръсваме върху почвата веднъж месечно, тъй като стайните растения не се нуждаят от много. Така костилките от авокадото се превръщат в лесно, екологично и икономично решение за торене, съветват от City Magazine.