Авокадото поведе редицата на полезните плодове през последните години заради безбройните научни изследвания в своя полза. Този супергерой е ценен най-вече заради ударното съдържание на мононенаситени мазнини и куп други полезни вещества, които се грижат за доброто ни здраве.

Авокадото, суперхраните и действието на плода срещу автоимунните заболявания

Още една суперсила на авокадото

Поредна точка в негова полза

"Авокадото е здравословен за сърцето източник на мазнини", казва диетологът Тоби Смитсън, автор на книгата Diabetes Meal Planning and Nutrition for Dummies. И допълва, че не съдържа холестерол и наситени мазнини.

Да не говорим, че няма диета, в която то да не присъства, защото лесно се комбинира и е идеален заместител на редица по-вредни продукти.

Снимка 538246

Източник: iStock

Но въпреки здравословния си блясък, това не е плодът, който специалистите биха препоръчали да консумираме сутрин, обед и вечер. Защото прекалим ли с него, можем да усетим и другата му страна, тоест, неговите странични ефекти.

Авокадото е източник на аминокиселината тирозин, която по естествен път се разпада на тирамин в организма. Тираминът обаче води до симптоми близки до мигрената, защото в по-големи количества този вид амин предизвика главоболие и вдига кръвното налягане.

Снимка 538248

Източник: iStock

Малцина са наясно, че авокадото се използва като естествен подсладител, особено в диетичните напитки, сладоледа и дъвките без захар. И то най-често под формата на прочутия сорбитол, в чийто състав плодът е сред обичайните заподозрени.

Сорбителът е захарен алкохол и виден член на групата на късо въглеродните въглехидрати, които вместо да се абсорбират в кръвта, стигат до червата, където ферментират с помощта на чревни бактерии.

Снимка 538247

Източник: iStock

Ето защо прекомерната консумация на авокадо може да предизвика пристъпи на СРЧ (синдром на раздразненото черво).

Редица лекари и диетолози алармират за много случаи с пациенти, които развиват леки орални алергични реакции от плода. Става въпрос за сърбеж по устните, в устата и гърлото.

Според проучване на списанието Biochemical Society Transactions, почти половината от хората, които имат непоносимост към естествен латекс, проявяват свръхчувствителност към авокадо и банан, домати, праскови и чушки.

Какво да знаем за витамин К

Какво да знаем за витамин К

Изключително важен елемент, за който рядко говорим

Едно авокадо съдържа 42 микрограма витамин К, което се равнява на 35% от дневната стойност от 120 микрограма.

Този витамин съсирва кръвта и съответно може да намали ефекта на лекарствата за разреждане й, както и да увеличи риска от образуване на съсиреци. Затова и плодът не се препоръчва на сърдечноболни.

Авокадото е калорично. "Ако се опитвате да контролирате теглото си, като ядете прекомерни количества авокадо, говоря за повече от едно на ден, това може да доведе до излишък от енергия, който увеличава магазините", категорична е Лиза Московиц.

Отслабването, калориите, C. difficile и как нискоколаричните диети влияят на чревния микробиом

Какво се случва, когато намалим калориите

Ново изненадващо откритие

Но и тук има уловка. Всичко зависи от човека и от това, което хапваме през останалата част от деня, уточняват от Eat This, Not That!.