Неслучайно авокадото заема една от топ позициите в класацията със суперхраните - съдържа толкова много витамини и хранителни вещества, че няма диетолог, който да не го препоръчва горещо.

Авокадото, маслото от авокадо, как да го използваме и какви са ползите от него

Маслото от авокадо и големите ползи от него

И за здравето, и в кухнята, и в козметиката

Сред най-известните му плюсове са, че повишава нивата на добрия холестерол (HDL) и подобрява зрението.

А наскоро учените откриха още една, меко казано, сериозна полза за здравето ни от консумацията му.

Снимка 515706

Източник: iStock

Според ново изследване на Медицинското училище в Йейл, диетите, богати на олеинова киселина (която се съдържа в авокадо, маслини, ядки и сирене), са в състояние да ударят сериозно рамо в борбата с ефектите от множествената склероза.

Авокадото, мозъкът и положителният ефект на плода върху него

Ползите от авокадото за мозъка

Мултифункционално е

Този вид автоимунно заболяване и на главния, и на гръбначния мозък, може да бъде повлияно от Т-клетките в имунната ни система (или белите кръвни клетки, познати още и като лимфоцити).

Те, от своя страна, се активират от наличието на олеинова киселина, вид мононенаситена мастна киселина, която се намира в завидни количества в авокадото, ядките и зехтина.

Снимка 515707

Източник: iStock

И обратното, липсата й би оставила Т-клетките неактивни, карайки имунната ни система да атакува тялото.

Все пак, учените предупреждават, че хапването на достатъчно авокадо не ни осигурява 100% защита от автоимунно заболяване. Както и че не би ни помогнало да упражним тотален контрол върху симптомите, ако вече имаме такива.

Солта, прекомерната й консумация и какви са признаците за нея

Признаците, че ядем твърде много сол

За някои от тях вероятно не предполагаме

Но както казва Дейвид Хафлер, доктор по медицина от Медицинското училище в Йейл, "здравословната диета с ниско наситени мазнини и ниско съдържание на сол... вероятно е добра идея."

И обещава пред Eat This, Not That!: "Планираме да проучим дали диетата, богата на олеинова киселина, променя имунната функция."