Съветът да съхраняваме в съд с вода вече нарязано авокадо, за да го запазим свежо по-дълго, е доста популярен в интернет. Дори потребителите в TikTok наскоро заляха социалната мрежа с хиляди видеа, в които показват как го прилагат у дома.
И да, факт е, че когато авокадото няма досег с въздух, не потъмнява. Но идеята да го съхраняваме във вода, с цел да остане по-зелено за още ден-два, всъщност изобщо не е добра.
Ето какво е обяснението на експертите.
@sidneyraz testing how to keep an avocado fresh over two days #avocado #inmy30s ♬ original sound - sidneyraz
От Американската агенция за контрол на храните и лекарствата уточняват, че по кората на авокадото може да има бактерии като листерия и салмонела.
И когато съхраняваме авокадото в съд с вода в хладилника, създаваме условия тези бактерии да се размножават.
Източник: iStock
Листериите, попаднали в човешката храносмилателна система, могат да причинят хранително отравяне дори и при здрави възрастни хора. А особено опасно е за бебетата, ако бактериите се озоват в организма на бременна жена.
След като авокадото е престояло няколко дни в хладилник, дори и да го измием добре преди консумация, вече няма как да премахнем натрупалите се бактерии достатъчно ефективно.
Според американската агенция за контрол на храните и лекарствата, бактериите от кората на авокадото, съхранявано във вода, могат да достигнат до ядливата му вътрешност. Тогава вече става опасно да го ядем, пише lifehacker.