Съветът да съхраняваме в съд с вода вече нарязано авокадо, за да го запазим свежо по-дълго, е доста популярен в интернет. Дори потребителите в TikTok наскоро заляха социалната мрежа с хиляди видеа, в които показват как го прилагат у дома.

Авокадо, кучета и защо не бива да даваме на домашните си любимци да го ядат

Токсично ли е авокадото за кучетата

Ето защо не е препоръчително да даваме плода на домашния си любимец

И да, факт е, че когато авокадото няма досег с въздух, не потъмнява. Но идеята да го съхраняваме във вода, с цел да остане по-зелено за още ден-два, всъщност изобщо не е добра.

Ето какво е обяснението на експертите.

@sidneyraz testing how to keep an avocado fresh over two days #avocado #inmy30s ♬ original sound - sidneyraz

От Американската агенция за контрол на храните и лекарствата уточняват, че по кората на авокадото може да има бактерии като листерия и салмонела.

И когато съхраняваме авокадото в съд с вода в хладилника, създаваме условия тези бактерии да се размножават.

Снимка 576570

Източник: iStock

Листериите, попаднали в човешката храносмилателна система, могат да причинят хранително отравяне дори и при здрави възрастни хора. А особено опасно е за бебетата, ако бактериите се озоват в организма на бременна жена.

След като авокадото е престояло няколко дни в хладилник, дори и да го измием добре преди консумация, вече няма как да премахнем натрупалите се бактерии достатъчно ефективно.

Авокадото, негативният ефект върху околната среда и мина ли му модата

Мина ли му модата на авокадото

Ползите ли са повече или вредите

Според американската агенция за контрол на храните и лекарствата, бактериите от кората на авокадото, съхранявано във вода, могат да достигнат до ядливата му вътрешност. Тогава вече става опасно да го ядем, пише lifehacker.