Авокадото стана много популярно напоследък. Ако до преди 10 години от време на време си позволявахме да го слагаме в салати и почти не се сещахме за него, то сега го хапваме доста често и в различни комбинации. Препечена филийка с авокадо, авокадо с яйца, смутита от авокадо и какво ли още не...

Салата с авокадо и краставици - един от най-свежите и вкусни варианти за лятото

Една от най-свежите и вкусни летни салати

Когато краставиците, авокадото и сиренето се окажат страхотна комбинация

Огромната му популярност може би се дължи на факта, че плодът е богат на полезни за сърцето ненаситени мазнини, фибри, фолиева киселина, витамини от група В и витамини К, С и Е, наред с другите му хранителни качества. Въпреки че авокадото е много полезно за хората, оказва се, че не е никак добра идея да го включваме в менюто да кучето си например.

Плодът съдържа фунгициден токсин, наречен персин, който може да доведе до сериозни проблеми при някои животни, а в много редки случаи дори до смърт, цитират Американския киноложки клуб от The Healthy. Всички части на авокадото съдържат различни нива на персин, въпреки че токсинът е в по-голяма концентрация в обелката, листата и костилката.

Снимка 556550

Източник: iStock

Въпреки че кучетата са по-устойчиви на вредните въздействия на персин от някои други животни, от киноложката организация са на мнение, че авокадото не е безопасно за консумация от четириногите ни другарчета.

Изследователите не знаят точно каква доза персин може да причини токсичност или смърт при домашните любимци, затова съветват стопаните им да избягват да хранят кучетата си с авокадо - дори и в минимални дози.

Кучетата, храненето и по колко пъти на ден трябва да ядат, за да са здрави

Колко често трябва да яде кучето, за да е здраво

Ново изследване дава отговор

Още една от причините да лишим косматия си приятел от латиноамериканския плод е фактът, че авокадото може да доведе до проблеми с храносмилането. Тъй като е с високо съдържание на мазнини, често води до повръщане и диария.

Снимка 556549

Източник: iStock

Добре ни е известен фактът, че някои храни, които хората консумираме без риск за здравето ни, са опасни за кучетата по няколко причини. Те са  трудни или невъзможни за храносмилане, могат да причинят задавяне или да заседнат и увредят храносмилателния тракт на кучето. За да не поемаме излишни рискове, по-добре да добавим и авокадото към дългия списък "забранено за домашния любимец".