Идеята да платим на компания, за да наблюдава периодично дома ни с дрон, когато ни няма, на пръв поглед изглежда интересна и безобидна.

Когато говорим за Amazon обаче, подобни услуги заслужават допълнителна порция от вниманието ни, имайки предвид колко често чуваме за склонността на компанията да следи и подслушва потребителите си.

Наскоро компанията на Джеф Безос е получила разрешение от Федералната авиационна администрация в САЩ за въвеждането на нова платена услуга, която предвижда дронове на компанията да наблюдават домовете на клиентите на Amazon с цел повишаване на сигурността им.

Как Amazon подслушва домовете на милиони хора

Как Amazon подслушва домовете на милиони хора

И с каква цел

Компанията дори е получила патент за технологията, а идеята е, че потребителите ще могат да платят на Amazon да изпраща периодично дрон до дома им, който ще проверява за разбити прозорци, вандалски прояви, отворени врати, пожар и т.н.

Снимка 430346

Източник: USPTO

Както можем да се досетим, подобна услуга би представлявала отявлено нарушение на правата и личното пространство на съседите, които не желаят да бъдат наблюдавани от Amazon.

Джеф Безос и хората му са помислили и за това. Патентът на Amazon oписва няколко варианта, които биха попречили на дрона да записва кадри от имотите наоколо посредством специални алгоритми.

Джеф Безос и Amazon не спазват обещанията си

Джеф Безос и Amazon не спазват обещанията си

Защо 4500 служители на Amazon се опълчиха на Безос