През 2014 г. Amazon и Джеф Безос съобщиха, че компанията работи по преминаване към възобновяеми източници на енергия, както по това време направиха Google, Facebook и Apple. През следващите две години Amazon направи големи крачки към тази цел, но след това инициативата замря. И нещата поеха в друга посока...

Преди два месеца Greenpeace реши да спре да мълчи по въпроса. Природнозащитната организация публикува доклад, в който уличава Amazon в нарушение на собствените си обещания, но това не е всичко - документът разкрива за широката публика, че една от най-големите компании в света всъщност не спира да прави сделки с петролните картели.

Над 4500 служители на Amazon се подписаха под отворено писмо към Джеф Безос, в което изискват от шефа си да следва позицията, както е обещал преди време. 

Снимка 417687

Източник: iStock

Една от най-горещите теми в писмото засяга факта, че Amazon не само има сериозни договорки с Shell, British Petroleum и ExxonMobile, но и спонсорира американски лобисти, които работят по блокирането на закони, целящи да защитят климата. 

Служителите разкриват, че обещанието на Amazon да инсталира 50 соларни системи в халетата си преди 2020 г. всъщност няма почти никаква стойност, защото това би задоволило едва 6% от нуждите от енергия в сградите.

Защо Илон Мъск се заяде с Джеф Безос в Twitter

Защо Илон Мъск се заяде с Джеф Безос в Twitter

XXI век - времето, когато милиардерите мерят ракетите си в Twitter

Обещанието на Amazon да предлага изцяло "зелени" доставки на продукти също е нарушено, а компанията продължава да придобива десетки хиляди дизелови ванове и бусове за доставки. 

Снимка 417684

Източник: iStock

Писмото на служителите и разкритията около Amazon предизвикаха бурни реакции в мрежата, като основното мнение е, че поведението на компанията на Безос далеч не е прецедент. 

Според мнозина, редица големи компании разчитат на фалшива съпричастност към борбата с климатичните промени и по този начин печелят сърцата на потребителите, докато задкулисно продължават да изсипват стотици милиони в запазването на статуквото.

Как петролните компании блокират овладяването на климата

Как петролните компании блокират овладяването на климата

В този свят няма неща, които не могат да бъдат купени