Песенният конкурс Евровизия официално беше открит и снощи, 7 май, беше и първият полуфинал на надпреварата. Любимата на милиони зрители по света песенна надпревара се завърна за 68-и път с гръм, трясък, ексцентричност и призиви за бойкот. Домакин е шведският град Малмьо, след като миналогодишното издание в Ливърпул беше спечелено от шведската изпълнителка Лорийн и песента ѝ "Tattoo". С това Швеция си осигури и автоматично влизане в големия финал в събота, 11 май.

Евровизия е изправена пред невиждано напрежение

Евровизия е изправена пред невиждано напрежение

Какво е по-различното на музикалния конкурс тази година

Тази година конкурсът преминава под мотото "United By Music" - "Обединени от музиката". На първия полуфинал се изправиха един срещу друг изпълнителите от 15 държави. 

По реда на изпълнението им по време на шоуто първи бяха Кипър и Силия Капсис с "Liar", следвани от Сърбия и Тея Дора с "Ramonda", Литва и Силвестър Белт с "Luktelk", Ирландия и Bambie Thug с "Doomsday Blue" и Украйна, представена от Альона Альона и Джери Хайл с песента "Teresa & Maria".

Снимка 664025

Източник: GettyImages

Шеста в конкурса беше Полша и Луна с "The Tower", седми - Хърватия и Baby Lasagna с "Rim Tim Tagi Dim", следвани от Исландия и Хера Бьорк с "Scared of Heights, Словения и Raiven с "Veronika" и Финландия и Windows95man с "No Rules!". 11-а на сцената беше Молдова, представена от Наталия Барбу с "In The Middle", следвани от Азербайджан и Fahree с Илкин Довлатов с песента "Özünlə Apar", Австралия и Electric Fields с "One Milkali (One Blood)", Португалия и Йоланда с "Grito", като финалът беше даден от Люксембург в лицето на Tali и песента му "Fighter".

На финала на 11 май отиват:

  1. Сърбия
  2. Португалия
  3. Словения
  4. Украйна
  5. Литва
  6. Финландия
  7. Кипър
  8. Хърватия
  9. Ирландия
  10. Люксембург

Те бяха излъчени чрез гласуване по телефона от участващите в полуфинала държави, Великобритания и Германия от "Голямата петорка" и миналогодишния победител Швеция. Гласове се подават и онлайн от останалата част от света на сайта на Евровизия.

Снимка 664024

Източник: GettyImages

Тъй като България и тази година не участва в конкурса, той няма да бъде излъчван пряко по телевизията. Евровизия обаче може да бъде гледана на официалния ѝ YouTube канал. 

Кои са страните с най-добри шансове за победа в Евровизия 2024

Кои са страните с най-добри шансове за победа в Евровизия 2024

Какво да очакваме от тазгодишното издание на песения конкурс

Вторият полуфинал е в четвъртък, 9 май (Деня на Европа), отново от 22 ч., като там ще участват изпълнителите от други 16 държави. Финалът ще се проведе в събота, 11 май, от 21 ч. и ще продължи до около 2 ч. на 12 май. Именно тогава ще можем да чуем и изпълненията на  голямата петорка от основателите на Евровизия (Великобритания, Германия, Италия, Испания и Франция) и победителя от миналата година Швеция.