Смартфоните на Google Pixel винаги са били в пряка конкуренция с флагманите на най-продаваните марки. Със своето съотношение между цена и качество те печелят все повече фенове, а всеки следващ модел има с какво да ни изненада приятно.

И предстоящият Google Pixel 9 идва (най-вероятно) със сателитна свързаност

И предстоящият Google Pixel 9 идва (най-вероятно) със сателитна свързаност

Още един голям плюс

Изключение не прави и новият Pixel 8a, който бе представен вчера, 7 май. Наследникът на Pixel 8 отново е с насоченост предимно към младите потребители, които искат всичко да се случва бързо и лесно, но има какво да предложи на всеки, който би заложил именно на него.

Най-големият плюс на смартфона безспорно е наличието на Google AI функции. И изкуствен интелект в смартфон вече не е привилегия само на флагманите, които струват доста над стандартната сума, която повечето хора биха отделили за ново устройство. Но нека започнем малко по-отдалече.

Google Pixel 8a има 6.1-инчов дисплей с резолюция 1080х2400 пиксела и 120Hz опресняване. RAM паметта е 8GB, a вътрешното място за съхранение - 128 или 256GB. Основната камера е двойна - 64MP и 13MP. Батерията е с капацитет 4492 mAh, а операционната система - Android 14. Процесорът е Google Tensor G3.

Дотук нищо впечатляващо и особено различно от повечето смартфони в среден клас. Но като вземем предвид обявената цена от 499 долара, именно наличните AI функции са тези, които биха наклонили везните в полза на въпросния модел - защото друг подобен с Google AI за тези пари в момента няма. А ето и какви точно може неговият изкуствен интелект.

Функцията Best Take ни дава възможност да правим групови снимки като избираме най-доброто изражение на всеки един от участниците от поредица направени снимки. Така ако един е мигнал на едната, а друг - на другата, можем да изрежем лицата и да си направим нов кадър, на който всички изглеждат страхотно. 

С опцията Magic Editor само с няколко докосвания можем да променяме фона на снимките, да местим и да преоразмеряваме обекти, както и да използваме предварително зададени настройки.

Audio Magic Eraser пък е лесен начин да премахнем всички странични, нежелани и дразнещи шумове от видеоклиповете, които сме заснели, за да имат кристално чист звук, пише PhoneArena.

AI функциите в Google Pixel 8a обаче далеч не се изчерпват до камерата. Смартфонът поддържа и така любимата на мнозина Circle to Search, която видяхме и в последните флагмани на Samsung. С нея просто ограждаме с пръст предмета, за който искаме да получим повече информация, и тя магически се появява на екрана.

Google Pixel 8, Pixel 8 Pro и всичко за новите смартфони

Защо новите Google Pixel 8 и 8 Pro са по-скъпи

Първият телефон с температурен сензор

Бюджетният смартфон е оборудван и с Pixel Call Assist функции, както и с Audio Emoji, с която добавяме различни ефекти по време на телефонните разговори - като ръкопляскяне например. Няма как да пропуснем и вградения асистент с изкуствен интелект Gemini, който е наш верен помощник във всяка ситуация и наистина знае всичко.