Океаните съдържат 97% от водата на нашата планета. Те са общо пет на брой и са частично отделени един от друг от парчета от сушата - континенти или архипелази. А появата на още един на територията на Световния океан ни звучи по-скоро като невероятно явление.

Учени от Университета в Лийдс обаче правят периодични сателитни измервания, с които доказват, че в континента Африка се случват повече от интересни промени, които могат да доведат до преначертаване на световната карта.

Мястото, където континентът е започнал да се разделя на две, е едно от най-сухите и горещи на цялата планета - регионът Афар в Етиопия. Той се намира в центъра на три тектонски плочи, които много бавно се отделят една от друга.

Снимка 489294

Източник: iStock

Това е сложен геоложки процес, като учените днес предричат, че след пет до 10 милиона години Африка ще се разцепи на две и по средата ще се образува нов океан. А предвестник на това събитие сега е пукнатина с дължина 56 километра в Етиопската пустиня.

Тектонските движения на африканския континент се изучават от няколко десетилетия и учените са категорични, че това е единственото място на света, където континенталният разрив се превръща в океански, предава NBC News.

NASA, океаните и как би изглеждала планетата, ако всички те пресъхнат

Как би изглеждала планетата, ако пресъхнат океаните

Някога светът е изглеждал различно

Все още обаче има големи неизвестни, на които учените тепърва ще търсят отговор. След тях е и причинителят на това разделяне на тектонските плочи и разцепване на континенталната суша. На този етап се смята, че то се дължи на увеличаване на налягането под земната повърхност, причинено от магма и нагорещени скали.