Докато еко активисти и немалък брой учени се опитват да съставят модели на света, отразяващи покачващите се нива на океаните, то някои други хора изследват как би изглеждала планетата, ако океаните пресъхнат напълно.

От NASA са създали модел на пресъхналата Земя още през 2008 г., но наскоро бивш служител на космическата агенция е решил да се заиграе с видеото и да го направи по-достоверно и динамично.

Неговото име е д-р Джеймс О'Донахю и днес работи за японската космическа агенция JAXA.

Кадрите са доста впечатляващи и разкриват мащабите на подводния релеф в световните океани, който не сме свикнали да виждаме по този начин.

Най-забележителни са средноокеанските хребети, които представляват най-дългата релефна верига в света с обща дължина от 80 000 километра.

В долния десен ъгъл на видеото има брояч, който отмерва спада във водното равнище в метри.

Пред Business Insider О'Донахю отбелязва, че сухите връзки между Аляска, САЩ и Сибир, и между Европа и Великобритания, които виждаме във видеото, някога са били част от реалната карта на планетата.

Extinction Rebellion, покачващите се нива на океаните и потопената в Темза къща

Какво прави тази къща насред река Темза

Така изглежда еко активизмът в Лондон

По време на последния ледников период тези връзки са били лишени от вода, тъй като много от водата в днешния световен океан е била "заключена" в ледници, и това е позволило на вида ни да мигрира, споделя той.