Краставицата е вкусен зеленчук, с редица ползи за здравето на организма. Тя е богата на витамините В и С и К и елементи като желязо, фолиева киселина и калций. Накратко - всичко, от което се нуждаем.

5 причини редовно да ядем краставици

5 причини редовно да ядем краставици

Доказаните ползи на зеленчука, който всъщност е плод

Краставицата е и много нискокалорична, така че спокойно може да я хапваме в големи количества. Освен всичко това е и изключително хидратираща, тъй като съдържа около 95% вода.

Ето защо е идеалната храна за топлите летни дни. И ако се чудим как точно да я консумираме, освен под формата на добре познатата салата, от Stars Insider дават някои свежи и вкусни идеи.

Рулца

Снимка 622092

Източник: iStock

Ако организираме градинско парти и искаме да зарадваме гостите си с изискани плата, завитите под формата на рулца краставици ще ни свършат чудесна работа. Всичко, от което се нуждаем, са морски дарове, крем сирене и тънки резени краставица.

Джин с тоник

Класическата напитка е идеалното допълнение към всяка топла лятна вечер. И за да я разнообразим, може да добавим нарязана краставица и стръкче розмарин.

Вода

Снимка 622091

Източник: iStock

Може да изглежда елементарно, но един от най-добрите начини да се снабдим с полезните хранителни вещества на краставицата и същевременно да се хидратираме, е просто да добавим няколко резенчета от зеленчука във водата си. И винаги може да държим няколко бутилки в хладилника, за да разполагаме с неограничени количества.

Протеинова салата

Хем за да сме сити през летните месеци, хем за сме здрави. Салатата включва броколи, авокадо, варени яйца и голямо количество краставици. Накрая може да я залеем с дресинг от лимон, зехтин и горчица.

Супа

Снимка 622090

Източник: iStock

Произхождащо от Полша и Литва, ястието вече е любимо по целия свят. Заради хранителните си вещества и охлаждащия си ефект. Супата е вкусна и полезна - с многото добавени билки, магданоз и естрагон.

Гаспачо

Вероятно си мислим, че доматът е "звездата" в тази студена супа. Но би могла да бъде и краставицата. Нейният освежаващ вкус и водниста текстура правят супата лека и вкусна. Нужно е просто да добавим няколко парченца краставица за завършек.

Oi muchim

Снимка 622095

Източник: iStock

Това е характерно корейско ястие, приготвено само от краставици. Към тях се прибавят соев сос, оцет, захар и люти чушлета. Приготвя се много бързо и лесно.

Салата с диня

Супер освежаваща и здравословна - макар и да звучи странно като комбинация. Но динята внася сладост, която контрастира със соленото сирене фета, а краставицата е свързващият елемент на цялото ястие.

Смути

Снимка 622093

Източник: iStock

Може би няма по-добър начин да започнем деня си е едно здравословно смути, пълно с хранителни вещества. Краставицата е един от основните вкусове в напитката, които придава с воднистата си текстура и охлаждащ вкус, а към нея може да прибавим всякакви плодове и зеленчуци - като ябълка, грозде, спанак или авокадо.