В горещите летни дни последното нещо, което бихме искали да хапнем, е супа. Но не и, ако говорим за студена супа. Всеки знае да прави таратор, но любопитна и екзотична негова алтернатива е гаспачото. А тази испанска студена супа е изключително лесна за приготвяне.

Снимка 409830

Източник: iStock

Трябват ни 1 кг зрели домати, по една червена и една зелена чушка, 1 краставица, няколко скилидки чесън, няколко филии стар хляб, зехтин, сол и пипер. Най-важното в тази проста рецепта е да ползваме добре узрели и качествени зеленчуци - все пак тя е вкусна алтернатива на салатата.

Важно е да накиснем филиите хляб в студена вода поне за 20 минути. Междувременно можем да пасираме доматите и чушките, да обелим и нарежем на кубчета краставиците, след това да пасираме и тях, и да счукаме чесъна.

Сипваме зеленчуковата смес в голяма купа, изцеждаме хляба, накъсваме го в нея и подправяме със зехтин, сол и пипер. За любителите на пикантното - може да се добави нарязана на дребно люта чушка.

Снимка 438718

Източник: iStock

Хубавото на гаспачото е, че може да го съхраняваме няколко дни в хладилник или пък да го сервираме в чаша като допълнение към текила например.