От април до юни сезонът на аспержите е в разгара си. А когато пазара изобилства от този свеж зеленчук, не бива да се пропускаме възможността да го добавим към любимите си ястия. Така освен по-вкусни, ще станат и по-здравословни, тъй като аспержите са богати на много полезни вещества.
Преди да ги сготвим обаче, те все пак изискват малко подготовка. За целта трябва да отстраним ненужните краища, а това става много лесно. Нужно е просто внимателно да огънем всяка аспержа с две ръце, докато се счупи. Това действие ни помага да отстраним непотребната част от свежата - по-тънката е по-крехката, докато по-дебелата обикновено е по-твърда.
Дори по-твърдите краища обаче можем да използваме за приготвянето на бульон за супи и яхнии, така че не бива да бързаме да ги хвърляме. А по-крехките части от аспержите имаме свободата да сготвим по най-различни начини - ето шест.

Източник: iStock
Бланширани аспержи
Бланширането помага зеленчуците да запазят яркия си цвят и вкус. Освен това този метод ни дава възможност да ги съхраняваме, а след това да ги приготвим за много кратко непосредствено преди поднасяне.
- Поставяме стръковете аспержи в тенджера с вряща вода. Варим една-две минути или докато омекнат.
- Изваждаме аспержите с щипки или решетъчна лъжица и ги поставяме директно в купа, пълна с вода и лед.
- Съхраняваме аспержите в хладилник, а когато сме готови да ги сервираме, просто ги загряваме отново в тиган с малко масло.
Аспержи на скара
Запичането на аспержи на скара или на барбекю им придава по-опушен вкус, като същевременно запазва отличителната им текстура и свежест.
- Сипваме малко маслиново масло на тънки струйки върху аспержите.
- След това ги слагаме на добре загрята скара на силен огън и подправяме със сол и черен пипер. Готвим една-две минути (като обръщаме от време на време) докато омекнат.
- Разбираме, че са готови и ги махаме от скарата, ако при повдигане с щипки се огъват леко.

Източник: iStock
Печени аспержи
Печенето е един от най-лесните начини за приготвянето на аспержи.
- Слагаме аспержите в тава за печене и ги подправяме с маслиново масло, сол и черен пипер.
- Печем за 12 минути, докато омекнат, в загрята на 200°C/180°C с вентилатор фурна.

Източник: iStock
Сотирани аспержи
Сотирането е не по-сложно, а същевременно кара естествения вкус на аспержите да изпъкне.
- Първо загряваме малко маслиново масло или масло в тиган на средно силен огън.
- След това слагаме аспержите и ги подправяме със сол и черен пипер. Готвим ги пет-седем минути (докато омекнат според предпочитанието ни), като разбъркваме от време на време.
Задушени аспержи
Още един лесен начин за приготвяне на аспержи е като ги задушим.
- Слагаме аспержите в купа за задушаване и ги покриваме.
- Поставяме на силен огън, а след като се образува пара, готвим две-четири минути, докато аспержите станат яркозелени и меки.
- Ако предпочитаме да ги сервираме по-късно, отново можем да ги поставим в ледена вода, за да спрем процеса на готвене.
Сурови аспержи за салата
Аспержите могат да се консумират и сурови, което е идеално за свежа пролетна салата.
- Най-напред отстраняваме най-външния им слой с белачка, а след това отново с нея правим тънки лентички, които да послужат за основа на салатата.
- Отгоре може да добавим например репички, пармезан, лешници, лимонов сок и маслиново масло, пише BBC Good Food.