Царевицата е абсолютна класика през лятото. Хапваме я самостоятелно или като гарнитура към различни ястия и освен че е вкусна, е и лесна за приготвяне.
Един от най-добрите начини да приготвим царевица, е на грил. И независимо дали ще предпочетем да използваме скара на дървени въглища или на газ, все ще се получи вкусна и приятно опушена. А за още по-богат вкус, може да добавим подправки, масло и сосове по наш вкус.
Ето четири вкусни начина да приготвим царевица на грил и още два, ако не разполагаме с такъв.
Печена в листата
Ако имаме късмет да се доберем до свежо откъсната царевица с листата, може да я изпечем директно така на скара. По този начин царевицата няма да изсъхне и междувременно ще стане приятно опушена.

Източник: iStock
- Слагаме царевицата в купа с вода за минимум 10 минути.
- След това е вече готова да отиде на нагорещената скара, където да се готви за около 20 минути.
- На всеки 3-5 минути е добре да я завъртаме с помощта на щипки за грил.
- За да проверим дали е готова, може да обелим малко от обвивката ѝ и, ако е необходимо, да оставим за още време, докато се сготви напълно.
- След това или сервираме директно, или отстраняваме листата и оставяме царевицата да се запече на грила за още няколко минути.
Печена във фолио
Печенето на царевица във фолио е алтернатива на печенето с листата ѝ. По този начин обаче трябва да сме по-бдителни кога е нужно да я обръщаме, тъй като може да изгори, без да се усетим. Но пък методът с фолиото ни дава предимство предварително да добавим масло и подправки, които да овкусят царевицата по най-добрия начин.

Източник: iStock
- Отстраняваме обвивката и косата от царевицата.
- След това поставяме всеки отделен кочан върху самостоятелно парче фолио.
- Тогава идва ред на добавките - по желание слагаме масло, сол, черен пипер или други любими подправки. Увиваме фолиото около царевицата и запечатваме внимателно краищата.
- Печем за 15-20 минути, като обръщаме често.
- Можем да я изпечем до готовност във фолиото или накрая да я допечем директно върху скарата.
Печена директно върху скарата
За царевица с по-опушен вкус, точният метод е изпичането ѝ директно върху скарата - без обвивка от листата или фолиото. За да намалим времето за печене, може да сварим царевицата до полуготовност за 3-5 минути и след това да я изпечем.

Източник: iStock
- Слагаме царевицата на горещата скара без да я подправяме предварително.
- Печем кочаните за около 20 минути, като ги обръщаме често, за да не изгорят. Ако предварително сме варили царевицата, печенето би трябвало да отнеме около 10 минути.
- Чак след като е готова, може да добавим масло и подправки по желание.
Печена, разрязана на четвъртинки
Като разполовим предварително царевицата по дължина, печенето ѝ става още по-лесно. Приготвя се бързо и дори не е необходимо да се обръща.

Източник: iStock
- С остър нож внимателно разрязваме царевичния кочан наполовина по дължина. След това разрязваме всяка от половинките отново наполовина, така че да получим тънки четвъртинки от всеки кочан.
- Поставяме всяко парче на скарата за 10-15 минути, като от време на време проверяваме да не изгори.
- След като са напълно готови, ги премахваме от скарата и консумираме с любимите си сосове или подправки.
Разбира се, освен на скара, има и други лесни и вкусни начини да приготвим царевица.
Може да се възползваме от еър фрайъра у дома, ако имаме такъв.

Източник: iStock
- За този метод предварително обелената от листата царевица поставяме в кошницата на уреда.
- Напръскваме с подходяща мазнина за готвене и готвим на 190°C за 15 минути, докато царевицата омекне и леко се запече.
- Препоръчително е да обърнем царевицата по средата на готвенето, за да се получи равномерно и от двете страни.
Най-достъпният и лесен начин за приготвяне на царевица обаче си остава варенето.

Източник: iStock
- Почистваме царевицата от листата и косата, след което пълним голяма тенджера с подсолена вода.
- Когато кипне, внимателно слагаме царевицата и варим за 3-5 минути или докато зърната станат ярко жълти, и омекнат.
- А за да има още по-маслен вкус, към врящата вода може да добавим и бучка масло, съветват от Homes & Gardens.