Царевицата е абсолютна класика през лятото. Хапваме я самостоятелно или като гарнитура към различни ястия и освен че е вкусна, е и лесна за приготвяне.

11 вида храни и напитки, които да избягваме на плажа и при излагане на слънце

11 вида храни и напитки, които да избягваме на плажа и при излагане на слънце

Ето защо царевицата и сладоледът са сред тях

Един от най-добрите начини да приготвим царевица, е на грил. И независимо дали ще предпочетем да използваме скара на дървени въглища или на газ, все ще се получи вкусна и приятно опушена. А за още по-богат вкус, може да добавим подправки, масло и сосове по наш вкус.

Ето четири вкусни начина да приготвим царевица на грил и още два, ако не разполагаме с такъв.

Печена в листата

Ако имаме късмет да се доберем до свежо откъсната царевица с листата, може да я изпечем директно така на скара. По този начин царевицата няма да изсъхне и междувременно ще стане приятно опушена.

Снимка 721950

Източник: iStock

  • Слагаме царевицата в купа с вода за минимум 10 минути.
  • След това е вече готова да отиде на нагорещената скара, където да се готви за около 20 минути.
  • На всеки 3-5 минути е добре да я завъртаме с помощта на щипки за грил.
  • За да проверим дали е готова, може да обелим малко от обвивката ѝ и, ако е необходимо, да оставим за още време, докато се сготви напълно.
  • След това или сервираме директно, или отстраняваме листата и оставяме царевицата да се запече на грила за още няколко минути.

Печена във фолио

Печенето на царевица във фолио е алтернатива на печенето с листата ѝ. По този начин обаче трябва да сме по-бдителни кога е нужно да я обръщаме, тъй като може да изгори, без да се усетим. Но пък методът с фолиото ни дава предимство предварително да добавим масло и подправки, които да овкусят царевицата по най-добрия начин.

Снимка 721951

Източник: iStock

  • Отстраняваме обвивката и косата от царевицата.
  • След това поставяме всеки отделен кочан върху самостоятелно парче фолио.
  • Тогава идва ред на добавките - по желание слагаме масло, сол, черен пипер или други любими подправки. Увиваме фолиото около царевицата и запечатваме внимателно краищата.
  • Печем за 15-20 минути, като обръщаме често.
  • Можем да я изпечем до готовност във фолиото или накрая да я допечем директно върху скарата.

Печена директно върху скарата

За царевица с по-опушен вкус, точният метод е изпичането ѝ директно върху скарата - без обвивка от листата или фолиото. За да намалим времето за печене, може да сварим царевицата до полуготовност за 3-5 минути и след това да я изпечем.

Снимка 721948

Източник: iStock

  • Слагаме царевицата на горещата скара без да я подправяме предварително.
  • Печем кочаните за около 20 минути, като ги обръщаме често, за да не изгорят. Ако предварително сме варили царевицата, печенето би трябвало да отнеме около 10 минути.
  • Чак след като е готова, може да добавим масло и подправки по желание.

Печена, разрязана на четвъртинки

Като разполовим предварително царевицата по дължина, печенето ѝ става още по-лесно. Приготвя се бързо и дори не е необходимо да се обръща.

Снимка 721947

Източник: iStock

  • С остър нож внимателно разрязваме царевичния кочан наполовина по дължина. След това разрязваме всяка от половинките отново наполовина, така че да получим тънки четвъртинки от всеки кочан.
  • Поставяме всяко парче на скарата за 10-15 минути, като от време на време проверяваме да не изгори.
  • След като са напълно готови, ги премахваме от скарата и консумираме с любимите си сосове или подправки.

Разбира се, освен на скара, има и други лесни и вкусни начини да приготвим царевица.

Може да се възползваме от еър фрайъра у дома, ако имаме такъв.

Снимка 721946

Източник: iStock

  • За този метод предварително обелената от листата царевица поставяме в кошницата на уреда.
  • Напръскваме с подходяща мазнина за готвене и готвим на 190°C за 15 минути, докато царевицата омекне и леко се запече.
  • Препоръчително е да обърнем царевицата по средата на готвенето, за да се получи равномерно и от двете страни.

Най-достъпният и лесен начин за приготвяне на царевица обаче си остава варенето.

Снимка 721945

Източник: iStock

  • Почистваме царевицата от листата и косата, след което пълним голяма тенджера с подсолена вода.
  • Когато кипне, внимателно слагаме царевицата и варим за 3-5 минути или докато зърната станат ярко жълти, и омекнат.
  • А за да има още по-маслен вкус, към врящата вода може да добавим и бучка масло, съветват от Homes & Gardens.