Няма съмнение, че когато говорим за здравето на костите, консумирането на правилните храни и напитки е най-лесният начин да го подпомогнем. Знаем, че млечните продукти са особено полезни, но ядките, тофуто и листните зеленчуци също не са за подценяване.
Но така, както някои храни могат да помогнат за укрепването на костите, така други всъщност могат да ги отслабят. Такива са например храните с високо съдържание на натрий или захар, които могат да доведат до загуба на калций. В същото време обаче подобен ефект може да окаже и един конкретен вид напитка, харесвана от мнозина и често консумирана именно приз студените месеци - мляко с какао.
Вероятно това не ни се струва особено логично, предвид че напитката се прави с мляко, което знаем, че е богато на калций и съответно полезно за костите. Но проблемът идва с добавянето на разтворимата какаова смес, която се използва обикновено. Тя има високо съдържание на захар, която противодейства на някои от ползите за костите от млякото. И по-точно - излишната захар в организма ни пречи на усвояването на калция.
Източник: iStock
Друга причина, заради която консумацията на голямо количество захар влияе негативно върху здравето на костите, е, че причинява възпаление. А то пречи на възстановяването, от което костите се нуждаят, да са ги поддържаме здрави. И това е научно доказано. Според ортопедичния хирург д-р Памела Мехта консумацията на много захар, особено под формата на подсладени напитки, е свързана с по-ниска костна плътност и по-дълго възстановяване след нараняване.
Освен това тя изтъква, че диета с високо съдържание на захар често върви ръка за ръка с липса на хранителни вещества, полезни за здравето на костите, особено калций и витамин D.
Източник: iStock
И все пак, това далеч не означава, че трябва напълно да спрем да пием мляко с какао. Но в случай че се храним разнообразно и пълноценно, като избягваме честата консумация на захарни храни и напитки.
За да предотвратим вредните за здравето на костите ефекти, е добра идея да приготвяме напитката у дома, с чисто какао и естествен подсладител. По този начин можем да се възползваме от калция и антиоксидантите, без да превишаваме дневния прием на захар, пише Parade.