Общественият статус на шкембе чорбата в България е доста интересен. Някои я определят като непреходна национална класика, а други като ястие на простолюдието за борене на махмурлук. Независимо от тенденциите в храненето обаче, тази млечна, пикантна и мазничка супа от телешко (а понякога агнешко шкембе) запазва всенародната любов.

Най-големите митове за пиенето, махмурлука и лековете за него

Най-големите митове за пиенето, махмурлука и лековете за него

Ето на какво да не вярваме

1 януари. Будим се и нямаме ясен спомен за предишната новогодишна вечер, но за сметка на това нуждата от силна супа е съвсем ясна. И тогава първа помощ оказва голяма купа шкембе чорба. Тази картина е позната на мнозина. Класическата шкембе чорба е по-скоро лек, отколкото храна.

И тъй като винаги сме харесвали бульона на шкембе чорбата, но не и самото шкембе, предлагаме един чудесен заместител с месо, познат като свинска зимна супа. Не само видът, но и вкусът на фалшивото шкембе имитира много тази любима класическа супа. За разлика от истинската шкембе чорба обаче, свинската зимна супа се приготвя много по-бързо, защото не губим толкова време във варенето на шкембето.

Снимка 697288

Източник: iStock

Какво ни трябва

За супата:

  • Свинско месо от бут: 300 - 350 гр
  • Прясно мляко: 300 мл
  • Краве масло:  50 гр
  • Червен пипер: 2 чаени лъжици
  • Брашно: 1 супена лъжица
  • Черен пипер: 1/2 чаена лъжица
Снимка 697286

Източник: iStock

За соса:

  • Чесън: 1/2 глава
  • Оцет: 1 кафена чаша

Бонус:

  • Лют пипер, чили или всякакъв лют сос, който ни е по вкуса

Какво ги правим

Първата стъпка от рецептата за свинската зимна супа е подготовката на месото. Измиваме го много добре, след което подсушаваме. Нарязваме на много малки парчета от около два сантиметра и слагаме в тенджера да се вари. Хубаво е към месото да добавим някакъв бульон. За по-добър вкус ние използваме телешки. 

След като месото е добре сварено (опитване, докато варим), към около 1 литър бульон добавяме предварително сгорещено прясно мляко, две чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.

Снимка 697289

Източник: iStock

В дълбок тиган сгорещяваме кравето масло, добавяме червения пипер и брашното и ги запържваме за около минута, две, след което добавяме няколко лъжици от бульона и бъркаме докато се получи еднородна смес. Изсипваме запръжката в бульона със свареното месо и оставяме супата да поври няколко минути.

Бирени супи, саксонска бирена супа, бирена супа с леща, "Йолебрьод" и как помагат да се справим с новогодишния махмурлук

Бирените супи, които борят новогодишния махмурлук

Три изпитани рецепти

Сервираме свинската зимна супа с няколко лъжички от счукания/нарязания чесън, разбъркан с оцета и добавяме люто, ако ни е по вкуса. Разбира се, може да не слагаме нито от лютото, нито от чесъна, макар да вървят чудно на супичката.