Много популярни храни имат собствен ден, на който светът празнува съществуването им. А днес, 18 ноември, се отбелязва деня на една от най-популярните френски супи - вишисоаз.

Френска лучена супа - ястието, спечелило любовта на крале и простолюдие

Френска лучена супа - ястието, спечелило любовта на крале и простолюдие

Каква е историята му и как да го приготвим

Колкото и да е парадоксално, вишисоаз се ражда не във Франция, а в САЩ. Измислена е от шеф готвача Луи Феликс Диат. Родом от град Виши, той работи в няколко ресторанта в Париж, преди да попадне под опеката на Сезар Риц.

След работа в ресторантите на парижкия и лондонски хотели "Риц", Диат се озовава в Ню Йорк, където става главен готвач в ресторанта на наскоро открития Ritz-Carlton Hotel. Именно там той създава супата вишисоаз, посветена на родния му град.

Снимка 691758

Източник: iStock

Самият Луи Феликс Диат пояснява, че тя е вдъхновена от простичката картофена супа с праз, приготвяна от майка му. В топлите летни дни тя я охлаждала, като добавяла студено мляко в нея - това е причината вишисоаз да се консумира основно студена.

Ето и как да сготвим класическа вишисоаз. Рецептата е от Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook, цитирана от food.com.

  • 8 стръка праз, само бялата част
  • 2 средно големи картофа, нарязани на кубчета
  • 2 чаши пилешки бульон
  • 4 лъжици масло
  • 2 чаши готварска сметана
  • накълцан на дребно див лук
  • индийско орехче
  • сол и пипер на вкус
Снимка 691760

Източник: iStock

Маслото се разтапя в касерола с дебело дъно, след което се добавя нарязаният на дребно праз и се задушава около пет минути. Важно е той да не започне да се пържи и да промени цвета си. Добавят се картофите и се готвят около две минути с постоянно разбъркване.

Изсипва се бульона и се оставя да къкри около половин час. Когато зеленчуците са омекнали, супата се пасира. Връщаме я на котлона и прибавяме бавно сметаната, докато разбъркваме. Овкусяваме с индийско орехче, сол и пипер.

Двата вида картофена супа, от които имаме нужда

Двата вида картофена супа, от които имаме нужда

Идеални за студените дни

Връщаме на котлона и оставяме да къкри на слаб огън още пет минути. Ако е прекалено гъста, разреждаме с бульон. Преди сервиране, трябва да охладим супата вишисоаз, като най-добре е да я съхраняваме в хладилник. Поднасяме студена и поръсена с малко див лук.