Готвенето в голяма част е въпрос на проба-грешка и напасване на рецептите според личния ни вкус. Подправките обаче често са най-голямото предизвикателство и дори на професионалните готвачи може да се случи да сложат повече сол от необходимото.
Но точно от тях научаваме и един доста полезен и лесен начин да поправим грешката, ако сме пресолили супа.
Всичко, което ни трябва, е един картоф. Обелваме го, пускаме го цял в тенджерата и оставяме супата да къкри за около 15-20 минути.
Докато картофът се готви, той абсорбира част от излишната сол. А след като си е свършил работата, го изваждаме от тенджерата. И понеже сме против разхищаването на храна, вместо да го изхвърлим, го добавяме към друго ястие или го хапваме отделно.
@problemsolved how to fix salty soups #learnontiktok #food #hack ♬ I Can Feel It (Christmas Instrumental) - Nick Sena and Danny Echevarria
За ефективността на трика, разбира се, си има добро научно обяснение. То се крие в картофеното нишесте. Когато се готвят в течност, картофите действат като гъба, попивайки част от солената вода. Въпреки че те няма как да абсорбират цялата излишна сол от супата, определено помагат за обезсоляването и балансирането на вкуса.
В случай че след като сме извадили картофа от тенджерата супата ни все още е по-солена от желаното, си струва да я разредим с малко бульон (но такъв с ниско съдържание на натрий), вода или дори съвсем малко сметана - тя прикрива соления вкус.
Оцет или сок от лимон или лайм също може да бъде ни бъде от полза, за да "спасим" пресолената супа, пише Parade.