Великден е само след дни, а тази година той се съчетава и с майските празници и вероятно вече с нетърпение очакваме дългата почивка, която се задава на хоризонта. Част от нас са планирали пътуване в страната или зад граница, други ще посрещнат християнския празник, последван и от Гергьовден, в семейна обстановка и край трапезата.

Великден и ястията, които по традиция се използват за празника в различните части в света

Кой какво яде за Великден по света

Традиционните великденски ястия в девет страни

А освен за хапване и приятни срещи, през почивните дни може да намерим време да посетим и някое от планираните събития, които ще ни заредят с празнично настроение. Някои от тях започват дори преди поредицата почивни дни, защото този уикенд празнуваме Цветница.

Като Базар на изкуствата за Великден и Цветница, който бе открит на 25 април и ще продължи до 28 април. Можем да го посетим на площад Славейков, където ще открием автори, производители и представители на различни произведения на изкуството, бижута, стоки за дома, козметични продукти.

Тематично за празника, предшестващ Възкресение, няма да липсват и цветята, и цветните декорации. А на щандовете ще можем да намерим и фермерски продукти за празничната трапеза.

Снимка 662768

Източник: Facebook / Базар на изкуствата и творческите занаяти

До 28 април имаме възможност да посетим и празничния великденски базар в НДК, както и този в ЦУМ, който също е до неделя. Петък, събота и неделя ще се проведе и Цветен пазар, организиран от Mish Mash Fest, на площад "Гина Кунчева", в близост до паметника Левски. Освен да се насладим на красотата на цветята и великденските произведения на участниците от Mish Mash, ще можем да се включим и в различни работилници и лекционен панел.

анкета

Къде планирате да прекарате Великден?

Виж резултати

Вкъщи, семеен празник е 67.7%

На гости на роднини 7.2%

Ще пътувам из България 6.7%

Предпочитам в чужбина 6.7%

Няма пари за пътуване, похарчих всичко за козунаци 11.8%

От 1 до 6 май на голямата поляна в Южния парк ще се проведе Международен пролетен фестивал. В него участие ще вземат артисти от Гърция, Армения, Молдова, Италия, Румъния и Украйна. Организаторите са подготвили много забавления, уъркшопи, както и зони за хранене. А децата ще имат своя сцена и ще се забавляват както с изпълнения на връстниците си, така и със забавни игри като търсене на яйца.

Снимка 662769

Източник: Facebook / Tabiet

Ако по празниците ще сме в Пловдив, също със сигурност няма да скучаем. От 1 до 6 май ще се проведе традиционния Великденски базар Капана, който ще събере на едно място творци и представители на различни занаяти.

Защо яйцата се свързват с Великден

Какво общо имат яйцата с Великден

Повече, отколкото си мислим

От общината пък са приготвили богата културна програма, кулминацията на която е концертът "Той, тя и акордеонът", който може да се види за пръв път в България на 6 май от 17 часа на площад "Стефан Стамболов". Именно там е мястото на провеждане и на разнообразни събития в останалите почивни дни.