Още си спомняме вълнението от август 1999 г., когато по нашите географски ширина наблюдавахме пълно слънчево затъмнение. Колкото всички изгаряхме от желание да гледаме към небето и да видим как Луната ще скрие Слънцето, толкова и се притеснявахме дали и до колко това може да ни навреди.

На кои зодии ще се отрази най-силно слънчевото затъмнение днес

На кои зодии ще се отрази най-силно слънчевото затъмнение днес

Макар да не го виждаме в България, влиянието му е голямо

Е, колкото видял - видял. Следващата ни възможност в България ще е чак през 2081 г., затова сега с любопитство разглеждаме кадри от впечатляващото небесно събитие, на което станаха свидетели преди часове в САЩ, Мексико и Канада. 

Пълното слънчево затъмнение можеше да се наблюдава първо по Тихоокеанското крайбрежие на Мексико, след което в Тексас и още десетина американска щата, а накрая и в Канада, започвайки от Онтарио.

Над 31 милиона души живеят в зоната, в която Луната успя да закрие напълно Слънцето и това предизвика пълен мрак посред бял ден за няколко минути. Най-дълго продължи то в Мексико - цели четири минути и 28 секунди.

А още десетки, вероятно и стотици хиляди пътуваха километри, за да не пропуснат явлението. В някои области в близост до пътя на пълното затъмнение то можеше да се наблюдава като частично, обяснява CBSNews.

Е, ние го наблюдавахме само в интернет и можем само да се благодарим, че техниката вече е на толкова високо ниво, за да можем да станем съпричастни, макар и от разстояние и с поглед, вперен в монитора, а не в небето. Ето и някои от най-добрите кадри, на които попаднахме в социалните мрежи.

NASA и сателитите, обикалящи около планетата, пък ни дадоха възможността и да видим как е изглеждало небесното събитие от Космоса.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава на 12 август 2026 г. от Исландия, Гренландия, Русия, Испания и малки части от Португалия. На 2 август 2027 г. пък Луната напълно ще закрие Слънцето за повече от шест минути точно над египетските пирамиди, което ще направи небесното събитие още по-впечатляващо.

Антарктика, пълното слънчево затъмнение и кадри от небесното събитие

Когато Луната скрие Слънцето над Антарктика

Гледка, която си заслужава

На 22 юли 2028 г. пълното слънчево затънение ще се случи над Австралия и Нова Зеландия, а на 25 ноември 2030 г. - отново над Австралия, Лесото, Ботсвана, Южна Африка и намибия. Затова, ако искаме да го видим на живо, може да си организираме пътуване до някоя от тези страни, съветват от CNN.