По всичко личи, че мечтата на големия Мартин Лутър Кинг за равенство между хората ще си остане такава. Или поне за момента. Човечеството още не може да се пребори със стереотипите и омразата на расова основа. И проблемът засяга всички социални и професионални сфери - от киното през политиката до спорта.

Мартин Лутър Кинг, денят в негова чест и как почитат нобеловия лауреат

Човекът, който имаше една мечта

92 години от рождението на Мартин Лутър Кинг

За първи път в историята на Олимпийските игри национален отбор ще мине курс по борба с расизма.

Обучението ще е онлайн и ще продължи 30 часа. То ще е задължително за всички 650 спортисти, треньори, лекари, диетолози и служители към олимпийската делегация на Бразилия.

Лекциите са част от подготовката на страната за предстоящата Олимпиада в Токио, която ще се проведе през юли и август.

Токио 2021, олимпийските игри и какво още да очакваме в Япония

Ще ги има ли Олимпийските игри в Япония

И при какви условия

"Целта на курса е да предостави информация и да отвори широк дебат за расизма в спорта", казва Рожерио Сампайо, генерален секретар на комитета и златен медалист по джудо на игрите през 1992 г.

От AFP напомнят, че населението на Бразилия е 212 милиона души и около 55% от тях се определят като чернокожи или представители на смесена раса. Страната е и последната държава в Новия свят, която премахва робството - през 1888 г.

Инцидентите на расистка основа са често срещано явления в бразилския спорт и както казва самият Сампайо, този онлайн курс е "първата стъпка" към разрешаването на проблема.