Още през март миналата година стана ясно, че провеждането на Олимпийските игри в Токио се отлага за 2021 г. Наскоро организаторите потвърдиха датата, но все още се чудят дали да забранят достъпа на чуждестранни зрители до голямото събитие.

Коронавирусът, Токио 2020, Летните Олимпийски игри и отмяната им

И Олимпиадата пострада

Токио 2020 става Токио 2021 (евентуално)

Премиерът Йошихиде Суга обяви, че Олимпиадата ще се проведе от 23 юли до 8 август, а Параолимпиадата - от 24 август до 5 септември. Що се отнася до публиката, окончателното решение дали въобще да има такава ще дойде до края на март.

Снимка 522232

Източник: iStock

Според правителствени източници на Reuters обаче решението вече е взето - игрите в Токио ще бъдат без чуждестранни зрители. Причината е в общественото безпокойство относно COVID-19 и откриването на новите по-заразни варианти на вируса в редица страни.

Снимка 522233

Източник: iStock

От Kyodo News потвърждават, че тържественото и традиционно запалване на Олимпийския огън, което трябва да се случи на 25 март в префектура Фукушима, ще се проведе при затворени врати.

На церемонията ще присъстват само участниците в Олимпиадата и специално поканените на събитието, за да се избегне образуването на големи тълпи.

Снимка 522234

Източник: iStock

А според проучване на вестник Yomiuri повечето японци не желаят международни посетители да присъстват на игрите заради опасенията да не предизвикат бум в броя на заразените с COVID-19.

Столетниците, Япония, начинът на живот и тайните им

Тайните на японските столетници

Неслучайно имат 80 450 от тях

Изследването показа, че 77% от анкетираните са против допускането на чуждестранните гости и само 18% са съгласни.