Участието на Имане Хелиф на Олимпийските игри в Париж се превърна в може би най-дискутираната тема. Вълната от коментари за алжирската спортистка започна на 1 август, след победата ѝ над италианката Анджела Карини.

Имане Хелиф с първи думи след скандала на Олимпийските игри - какво има да ни каже боксьорката

Имане Хелиф с първи думи след скандала на Олимпийските игри - какво има да ни каже боксьорката

Нищо не може да я спре

Под въпрос бе поставен полът на Имане Хелиф, а като основен аргумент на тезата, че е транссексуална, бе изтъкнато неуспешното ѝ преминаване на тест за определяне на пола от миналата година.

Тогава на база на резултатите от него 25-годишната алжирска боксьорка не бе допусната от Международната боксова асоциация да се състезава. На Олимпийските игри в Париж обаче тя бе допусната до участие, заедно с Ю Лин-Тинг от Тайван, чийто пол също бе поставен под съмнение.

Снимка 678439

Източник: GettyImages

Въпреки обвиненията и нападките по адрес на Имане Хелиф обаче, в петък, 9 август, олимпийското ѝ представяне приключи със спечелването на златен медал. Още на същия ден обаче, спортистката е подала правна жалба, в която твърди, че е била жертва на онлайн тормоз.

Екипът на боксьорката от Алжир е подал жалбата до прокуратурата в Париж, както става ясно от изявление, публикувано от адвоката ѝ Набил Буди.

В него се посочва, че наказателното разследване трябва да се съсредоточи върху инициаторите на тормоза, както и върху тези, които са усилили "дигиталното линчуване", пише CBS Sports.

Снимка 678437

Източник: GettyImages

Според френското издание Le Monde пък социалната мрежа X е обвинена в разпространение на "мащабна" и "координирана" кампания за кибертормоз срещу спортистката. Твърди се, че Ю Лин-Тинг от Тайван, чийто пол също бе поставен под въпрос по време на Олимпийските игри в Париж, обмисля да се присъедини към делото на Имане Хелиф.

Ден след победата си над китайката Янг Лиу на финала, алжирката е заявила пред Reuters, че всичко, което се говори за нея в социалните медии, е "неморално".

След скандала с Имане Хелиф на Олимпийските игри - ето какво знаем за детството и израстването ѝ

След скандала с Имане Хелиф на Олимпийските игри - ето какво знаем за детството и израстването ѝ

Какво разказа чичото на боксьорката

"Искам да променя мнението на хората по света", допълва още златната медалистка.