Паскал Жоливе вълнува и пленява с ентусиазма и с откровеността си за всичко, което прави. Неслучайно го наричат "рок звездата" на Лоара. Нетипичен, иновативен, креативен - така накратко го описват, така го видяхме и ние.

Паскал Жоливе прави вино. А всички вина, които създава, са близки до природата - чрез спонтанна ферментация, с диви дрожди и с внимание към всеки момент от производството.

Почитател на традицията, ценител на минералните, свежи вина, които районът произвежда десетилетия наред, Паскал Жоливе и неговите вина от совиньон блан са референция не само във Франция, но и по света.

Снимка 482715

Източник: BNK Wines

Мечтата на този скромен винопроизводител от Лоара била да направи вината от совиньон блан отново "секси" (както сам се изразява), да ги върне там, където им е мястото - на върха. Защото родината на совиньон блан е именно Долината на река Лоара. Това е и "автентичният" сорт грозде, който се отглежда в този район.

За целта Паскал Жоливе се насочва към елитните ресторанти със звезди "Мишлен" във Франция. Там той показва на най-взискателната публика колко блестящо вината му се съчетават с храна. Така придобива и високата репутация, с която елегантните му и добре оформени вина се славят сред ресторантьорите.

Паскал Жоливе

Източник: BNK Wines

Паскал Жоливе

Едно от тях Паскал Жоливе нарича Attitude, в превод отношение. Защото точно то е и водещо при избата - отношение към хората, отношение към природата, към лозята, гроздето, вината и района. Както казва и Уинстън Чърчил: "Отношението е малкото нещо, което прави голямата разлика."

Attitude Sauvignon Blanc е специално вино. Направено е със същото внимание към детайлите като големите вина от Сансер на Паскал Жоливе. Със своите изразителни флорални и плодови аромати, свежест и минерали, това е автентичен совиньон блан от най-доброто място и родина на сорта - долината на река Лоара.

Снимка 482145

Източник: BNK Wines

От всички места по света, където се произвеждат вина от сорта грозде совиньон блан, два са районите, които стоят на върха на пирамидата на качеството - Сансер и Пюи-Фюме. На бутилките с вина от тези райони не се изписва името на сорта, защото името на мястото красноречиво отбелязва какъв е сортът. Еклектични вина, за еклектична публика!

Снимка 482718

Източник: BNK Wines

Сансер (Sancerre) и Пюи-Фюме (Pouilly-Fumé) са два тероара, които само реката Лоара разделя. Първият е на по-висока надморска височина, докато вторият е в низината. Сансер се радва на по-добра въздушна вентилация и почвите са по-богати на варовик и кремък, което дава на вината с етикет Sancerre много свежи, нежни аромати, по-директен вкус и завладяваща киселинност.

Снимка 482720

Източник: BNK Wines

Заради факта, че се намира в по-ниска част, много често през есента регионът на Пюи-Фюме е задушаван от мъгли. Но влагата, освен че помага на зрънцата на гроздето да променят цвета си към по-наситено, благоприятства за развитието и на лека форма на бактерия по плода. Почвите в района на Пюи са по-богати на глина, която идва от наносите, както и типичния кремък и варовик. Резултатът: вината с етикет Pouilly-Fumé са по-сложни като аромат, на вкус са по-обемни, а плодовите им аромати са по-ясно изразени.

Снимка 482146

Източник: BNK Wines

Още от създаването си през 1987 г. избата на Паскал Жоливе прави вина, които обикалят света и могат да бъдат намерени в най-елитните ресторанти, курорти и хотели. Критиката е единодушна, че избата притежава собствен, уникален стил и за това не пести наградите. А определяният като "специалистът на белите вина" Паскал Жоливе продължава да създава своите с присъщата си младежка енергия и отдаденост.

Още за вината на избата, нейния създател и уникалните му вина може да видите тук.