Повечето хора поръсват пипер върху яйцата си, без дори да се замислят, но подправката има произход, достоен за истински епос. Пиперът е плод, който расте на цъфтяща лоза, наречена Piper nigrum, произхождаща от Малабарския бряг в югоизточна Индия. В топлите гори на този район той расте като малки зелени плодчета, висящи от на пръв поглед скромно растение.
Така че, да, пиперът технически е плод. В ботаниката плодовете са яйчниците на цъфтящите растения, които съдържат семената им. Те се развиват от оплоденото цвете и служат като вкусен, месест "контейнер", който позволява на семената да се разпространят и да дадат начало на следващото поколение.
Откъде идва черният пипер
Различните видове пипер произлизат от различните начини, по които се обработва плодът - зърното пипер. За черен пипер зелените, все още неузрели плодчета, се берат, оставят се да ферментират, след което се сушат на слънце, докато се сбръчкат и придобият тъмнокафяво-черен цвят, наподобяващ стафида.
Източник: iStock
Белият пипер се прави от узрели плодчета, които се накисват, докато външният им слой се отстрани. Съществуват и зелени зърна пипер - те се берат неузрели и се консервират чрез саламура, лиофилизация или въздушно изсушаване, за да запазят зеления си цвят.
Има и червени зърна пипер - напълно узрели плодове, които обикновено се запазват в саламура, за да се съхрани ярката им червена окраска.
Пиперът има епична история
Пиперът расте на Индийския субконтинент от хилядолетия и се използва в азиатската кухня от също толкова дълго време. За пръв път е пренесен в Европа след завоеванията на Александър Велики през IV век пр.н.е. и оттогава се превръща в най-важната и най-консумираната подправка в света.
Източник: iStock
Както много други подправки, той е бил търгуван между Азия и Европа по Пътя на коприната. От арабите и португалците, през холандците, до Британската империя - различни народи се опитват да монополизират търговията с пипер и да извлекат огромна печалба от нея. Понякога го наричали "черно злато", тъй като високото търсене го правело почти толкова ценен, колкото златото.
Важно е да се знае, че растението пипер (pepper) няма нищо общо с лютите чушки (peppers), на растението Capsicum, които са местни за Америка и са разпространени по света едва през XVI век като част от Колумбовата размяна. Както и при няколко други "обърквания" от онова време, европейските колонизатори кръстили новите растения по познати имена, дори когато те не били свързани.
Източник: iStock
Силният, пикантен и леко горчив вкус на пипера се дължи основно на химичното съединение пиперин. То активира рецепторите TRPV1 в човешкото тяло - същите, които реагират на топлина и опасни стимули, което създава леко парещо усещане в устата, пише IFL Science.
Пиперът се свързва и с множество ползи за здравето благодарение на своите антиоксидантни, антимикробни и невропротективни свойства. Може и вече да не струва колкото злато, както преди векове, но пиперът продължава да придава вкус на живота на милиарди хора всеки ден.