Черният пипер е подправката, която стои редом със солта на масите в много заведения. Вероятно не се сещаме да я използваме често в ястията, които консумираме, а трябва, особено през зимата.

Със сигурност ще ни е трудно да възприемем черния пипер като нещо повече от подправка, но той има много повече ползи, от които е грехота да не се възползваме.

За грипния сезон

Черният пипер е на голяма почит в аюрведа. Той се слави като мощен имуностимулант и враг на настинките и гриповете. Подправката влияе положително на възпаленията на гърлото и ушите, както и на хремата и кашлицата. Успокоява и обострен синузит. Добавя се към различни тоници за засилване на защитните сили на организма, като най-често се смесва с мед.

Снимка 395909

Източник: iStock

Срещу рак

Черният пипер е страхотен източник на витамини (С, К, Е), минерали (желязо, калций, магнезий, фосфор, йод и други) и фибри. Съдържа и антиоксиданти, които ни предпазват от влиянието на свободните радикали, както и от развитието на ракови заболявания.

А веществото пиперин, което в тази подправка е във висока концентрация, се препоръчва за профилактика на различни видове рак. То също така доказано подпомага когнитивните функции на мозъка.

Храносмилане

Черният пипер, както и други пикантни храни, влияе положително на работата на стомаха. В този случай ефектът се изразява в повишаване на производството на определени стомашни киселини, които подпомагат разграждането на храната. Тази се предотвратява образуването на газове, подуването на корема, киселини и други неприятни ефекти.

Отслабване

Ще е малко пресилено да кажем, че с черен пипер можем да отслабнем. Но е научно доказано, че той подпомага разграждането на мастните клетки, което води до естествено и ефикасно отслабване. Неслучайно има аюрведа чай за топене на килограми, който е именно с черен пипер.

Снимка 395910

Източник: iStock

За сърцето

Лютивата подправка се грижи и за здравето на сърдечно-съдовата система, като почиства стените на кръвоносните съдове на натрупания по тях холестерол. По този начин редуцира и риска от инсулти и инфаркти, пише Organic Facts.

Домашният ябълков оцет и ползите за здравето

Домашният ябълков оцет - напитка за здраве

Ползите са много

Добавена стойност

Неслучайно черният пипер се използва предимно като подправка към ястия. Причината е, че способства усвояването на полезните съставки от храните, които консумираме.