Скромни, обикновени, евтини, достъпни почти навсякъде - картофите са една от най-консумираните храни в света въобще. Не стига разнообразието от ястия с тях, но те могат да се използват и за много неща извън кухнята.
А един непознат плюс се оказва фактът, че можем да ползваме и обелките.
И не говорим за това да ги сложим в компоста вместо да ги изхвърляме. Не - просто можем да ги изпечем!
За целта трябва да сме измили добре картофите преди да ги обелим за каквото ще ги ползваме. А след това да побързаме да разстелим обелките върху хартия за печене в тава. Забавим ли се, те ще потъмнеят и омекнат, което не е много приятно.
Източник: iStock
Поръсваме с малко сол, малко черен пипер и малко зехтин и са готови за фурната. Тя трябва да е предварително загрята на 180 градуса. Печем около 20 минути, като по средата на това време ги разбъркваме веднъж, за да се изпекат равномерно.
Така се сдобиваме с бързи хрупки, докато чакаме да стане вечерята, или с лесна гарнитура за бирата и мача.