Една интересна снимка на медицинска сестра в защитно облекло обиколи в последните дни социалните мрежи по целия свят. На нея се вижда млада жена в прозрачен защитен костюм, под който е само по бельо, да раздава медикаменти на пациенти в отделение за болни от COVID-19.

Доскоро нямаше повече информация, но според Mirror, руски медии са успели да разкрият името на медицинската сестра, която работи в областната болница на град Тула, както и някои подробности за това какво се случва с нея.

Това е 23-годишната Надежда Жукова, която наскоро е завършила Рязанския медински университет. След "аморалната" ѝ проява, както я определиха много хора, регионалният отдел на Министерството на здравеопазването в Русия е наложил на сестрата дисциплинарно наказание със забележка за неспазване на изискванията за медицинско облекло. Междувременно на персонала на болницата е проведено разяснително обучение за това как е подходящо да се обличат по време на работа.

И докато още преди да се разбере самоличността ѝ, по адрес на Надежда се изсипаха сериозни критики относно облеклото ѝ, тя получи и огромна защита от свои колеги и политици. Дори благодарности за "самоотвержената работа" от губернатора на Тулската област.

Много медици я подкрепиха, като обясниха за трудностите и неприятните усещания от носенето на защитен костюм. Изпълнителният директор на Асоциацията на медицинските сестри в Русия Валери Самойленко също защити 23-годишната Надежда.

"Нека тези, които коментират, вместо да обиждат едно нещастно момиче, да влязат поне веднъж в защитената зона на болницата в такъв костюм. И ще разберат какво е хипоксия", категоричен е Самойленко. Той допълва, че само когато излезеш навън и се държиш за стената, за да не изгубиш съзнание, имаш право да коментираш кое е етично и кое - не. Според него сестрата не го е направила, за да си върти дупето пред пациентите по бельо, а за да не умре там от жега.

Депутатът от горната камара на руската Държавна Дума и член на комисията по социална политика Владимир Круглъй също коментира, че не вижда никакво нарушение на етиката или нарушение на нормите за носене на защитно облекло.

Много от колегите на Надежда казаха, че са принудени да работят и така, защото не достига облекло, което трябва да се сменя след всяка смяна в болницата, а някои изразиха подкрепата си към нея, като позираха по бански под защитните си костюми.

Тъй като постъпката на Надежда Жукова предизвика огромен интерес, за какъвто навярно не е и предполагала, момичето реши да се покрие за известно време - като излезе в отпуск и изтрие профилите си от социалните мрежи, пишат от Sound Health and Lasting Wealth.

Тула, Русия, една медицинска сестра и неподходящото ѝ облекло

Когато една медицинска сестра в Русия реши да работи по бельо

Нестандартно решение за облекло, особено в болница