Трудно ни е да си представим какво е да не оставяне задника си да почива на твърда повърхност цяла седмица. Това означава, че няма да се излежаваме на дивана, докато гледаме телевизия, няма да потъваме в ергономичен офис стол и няма да сядаме на тоалетната седалка, докато сме по голяма нужда.

Орлин Николов от Rock The Night - момчето, което снима музиката

С две камери на раменете - българинът, който снима най-големите в света на музиката

Орлин Николов за най-добрите си концертни снимки и за сайта Rock The Night

За да разбере какво е това, ютюбърът Pigmie се опитва да изкара цели седем дни, без да седне. Не е изненадващо, че това прави ежедневните задачи като шофиране и работа значително по-сложни. Експериментът му не е извършен не само заради него самия, а е мотивиран от опасения за здравето.

Представяйки експеримента, той обяснява, че "средният американец седи около 9.5 часа всеки ден", въпреки факта, че "продължителното седене и липсата на физическа активност са свързани със затлъстяването."

Хроничното седене също е свързано с "болки в гърба, гръбначна дисфункция, дегенерация на ставите, лоша стойка на гърба, врата и раменете, както и съдови проблеми в краката", казва той, добавяйки, че "списъкът продължава". Проучванията свързват прекомерно заседналия начин на живот с намаляване на обема на мозъка и повишен риск от ранна смърт, поради което хората, които работят на бюро, се насърчават да стават и да се движат възможно най-често.

Тони Чеш - момчето, което може да накара всяка жена да се усмихне

Момчето, което може да накара всяка жена да се усмихне

Ето и как го постига

След като си купува стоящо бюро и се заема да работи в изправено положение, първото наблюдение на Pigmie е, че оставането в изправено положение изглежда оказва незабавно влияние върху червата. "Чувствах, че нещата се движат удобно в правилната посока", казва той, преди да усъвършенства изкуството на дефекация, без да докосва тоалетната.

Снимка 678490

Източник: iStock

С напредването на седмицата обаче болките в ставите, лошата стойка и прекомерната умора започват да се отразяват, което кара "опитното зайче" да изостави експеримента след само пет дни стоене. Чрез поредица от сравнения преди и след той успява да анализира въздействието на неговото изследване без седалка върху стойката му, като установява, че е развил значително прегърбване на горната част на тялото - или кифоза, тъй както това неприятно заобляне на раменете се нарича.

От друга страна обаче, той също наблюдава подобрение във формата на долната част на гръбначния си стълб, който става по-извит. Pigmie също казва, че работата в изправено положение го е направила с около 30 % по-продуктивен, въпреки че това предимство идва с "намаляваща възвръщаемост", тъй като умората се появява през целия ден.

Снимка 678491

Източник: iStock

Той също така наддава около 0.45 килограма тегло, вероятно защото се оказва, че яде повече от обикновено, за да отклони ума си от болката и умората в краката и ходилата си. Поглеждайки назад към експеримента обаче, ютюбърът отново открива, че най-забележимият ефект от липсата на седене е свързан с потока на изпражненията.

Ласе Щолай - момчето, което година и половина живее от влак на влак в Гемания

17-годишното момче, което година и половина живее от влак на влак

Определено един интересен начин на живот

"Чувствах, че храносмилането ми е много по-добро с повече изправяне през деня", казва той. "Просто изглеждаше, че нещата се развиват по-бързо и гладко."