Целта на Евро 2024 е да обедини всички фенове на футбола, за да се насладят на най-великата играта по най-добрия начин.

Какво е състоянието на Килиан Мбапе и какви са прогнозите за завръщането му на Евро 2024

Какво е състоянието на Килиан Мбапе и какви са прогнозите за завръщането му на Евро 2024

Картинката не е розова

За съжаление, понякога се получава така, че футболът бива засенчен от политически и националистически възгледи. От The Guardian разбираме, че косоварският журналист Арлинд Садику е бил наказан от UEFA и актредитацията му за Евро 2024 - отнета.

Причината е, че той си е позволил да отправи националистически жест към феновете на Сърбия. Това се е случило по време на първия мач на сърбите срещу Англия през изминалия уикенд, който те загубиха. 

Сръбски фенове по време на мача с Англия

Източник: GettyImages

Сръбски фенове по време на мача с Англия

Въпросният журналист е направил знак с двете си ръце, който символизира двуглав орел - птицата, която е символ на Албания. Проблемът тук е, че Сърбия не признава Косово за самостоятелна държава, защото я смята за част от своята територия.

В Косово пък населението е съставено предимно от етнически албанци. Пред The Guardian Арлинд Садику казва, че през изминалите няколко дни е получил смъртни заплахи в социалните мрежи. 

Той също така определя реакцията си като инстинктивна и емоционална. "Хората не знаят как се чувствах в този момент, защото имам травма от войната. Къщата ми беше бомбардирана посред нощ, когато бях дете. Спях и си спомням как се събудих със стъкла и кръв по цялото ми лице и тяло. Знам, че беше непрофесионално от гледна точка на журналист, но виждайки моето семейството в тази ситуация беше травмиращо за мен и не мога да го забравя", разяснява още той.

Албански фенове по време на мача с Хърватия

Източник: GettyImages

Албански фенове по време на мача с Хърватия

Въпросният знак с ръцете, символизиращ двуглав орел, бе проблемен и на Мондиал 2018. Тогава играчите на Швейцария Гранит Джака и Джердан Шакири, чиито родители са от Косово, го направиха в мача срещу Сърбия и бяха глобени.

Към момента Сърбия и Албания отнесоха доста сериозни глоби от UEFA заради поведението на феновете си на Евро 2024. Сърбите са глобени с над 14 000 евро заради скандирания и послания, които не са подходящи за футболен мач, както и за хвърляне на предмети към терена по време на мача с Англия.

Рекордът на Кристиано Роналдо от Евро 2024 (и още 3, които може да подобри)

Рекордът на Кристиано Роналдо от Евро 2024 (и още 3, които може да подобри)

Португалецът продължава да пише история и с родината си

Албания, от своя страна, отнесе глоба в размер на над 37 000 евро отново заради провокативни и неподходящи за спортно събитие послания.