Както всяко друго първенство и Евро 2024 носи смесени емоции както на отборите, така и на феновете. За Сърбия обаче нещата потръгнаха лошо още от самото начало.

Защо Кристиано Роналдо застава настрани по време на химна на Португалия

Защо Кристиано Роналдо застава настрани по време на химна на Португалия

Ето какво стои зад действията на футболиста на Евро 2024, но и не само

Футболистите не само загубиха първия си мач срещу Англия с 1-0, но и след него бяха глобени с 12 250 паунда заради хвърляне на предмети от страна на феновете им. Друга глоба, която си отнесоха отборите и на сърбите, и на албанците пък бе заради показването на плакати с националистически карти.

Подобни политически пристрастия и афиширането им изобщо не се толерират на Европейското. И доказателство за това е решението на УЕФА да анулира пълномощията на косовския журналист Арлинд Садику заради националистическия жест, който отправи към феновете на Сърбия по време на мача срещу Англия.

Сега обаче именно сърбите недоволстват, но заради двубоя между Хърватия и Албания. Проблемът е, че тогава от трибуните фенове и на двата отбора да скандирали с призиви за убийството на сърби.

На трибуните от мача Харватия-Албания

Източник: GettyImages

На трибуните от мача Харватия-Албания

В отговор генералният секретар на Футболната асоциация на Сърбия Йован Шурбатович е поискал да бъдат наложени възможно най-строгите санкции и на двата тима, пише BBC.

Пред сръбската държавна телевизия RTS той казва: "Случилото се е скандално и ние ще поискаме от УЕФА санкции, дори това да означава да не продължим в състезанието. Не искаме да участваме в това, но ако УЕФА не ги накаже, ще помислим как да продължим."

Според него до необходимите действия от страна на европейския управителен орган действително ще се стигне и няма да се наложи Сърбия за спази заканата си, че ще напусне Евро 2024.

Косоварският журналист, изхвърлен от Евро 2024

Косоварският журналист, изхвърлен от Евро 2024

Ето какво е направил Арлинд Садику и какви са последствията

В изявление сръбската футболна асоциация казва, че е изпратила писмо до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис, в което се подчертават "срамните общи скандирания" на хърватите и албанците.