Остава седмица до началото на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе в Германия. Вече е ясно кои ще са големите футболисти, отсъстващи от турнира, и със сигурност има много разочаровани фенове.

Преди Евро 2024 - кои ще са големите отсъстващи

Преди Евро 2024 - кои ще са големите отсъстващи

Някои от най-добрите футболисти в Европа в момента няма да могат да вземат участие

Но сме сигурни, че и без имена като Ерлинг Холанд и Мартин Йодерог ще станем свидетели на красив футбол. Всъщност футболистите са тези, към които всички гледат, но треньорите не са по-малко важни за успеха на даден отбор.

Ето защо сега ще обърнем внимание на някои любопитни факти относно треньорите, които са водили национални отбори на Европейско първенство. Както и кой ще е единственият треньор на Евро 2024, който не е европеец.

За 16 издания на турнира нито един треньор не е успял да го спечели два пъти, което означава, че 16 различни треньори са вдигали купата през годините. Последно това го направи Роберто Манчини с отбора на Италия.

Роберто Манчини

Източник: GettyImages

Роберто Манчини

Но пък има двама, които са успявали да спечелят и Европейското, и Световното първенство. Това са Хелмут Шьон, който печели Евро 1972 и Мондиал 1974 с отбора на Западна Германия, и Висенте Дел Боске, който с Испания спечели първо Мондиал 2010, а след това и Евро 2012.

Висенте Дел Боске

Източник: GettyImages

Висенте Дел Боске

Берти Фогтс е единственият човек, който е печелил Европейското първенство по футбол и като футболист, и като треньор. На Евро 2024 Дидие Дешан (Франция) и Роналд Куман (Нидерландия) ще имат възможността да се присъединят към него, ако успеят да изведат ръководените от тях отбори до титлата.

анкета

Преди Евро 2024 - кой според вас ще спечели турнира?

Виж резултати

Германия 30.7%

Франция 18.2%

Италия 10.2%

Испания 16.6%

Белгия 1.6%

Хърватия 8.3%

Не знам, но ще има голяма изненада 14.3%

Ото Рехагел за момента е единственият треньор, печелил Европейско първенство като треньор с различен отбор от родния си. Това се случи през 2004 г., когато немецът изведе Гърция до титлата.

Ото Рехагел

Източник: GettyImages

Ото Рехагел

Луис Арагонес е най-възрастният треньор, печелил турнира. На 69 години и 336 дни той изведе Испания до триумфа на Евро 2008. Ако нещо не се обърка, Юлиан Нагелсман трябва да се превърне в най-младия треньор, водил отбор на Европейско първенство. На 36 години той трябва да е начело на Германия на Евро 2024.

Преди Евро 2024 - ето на кои стадиони ще се играят мачовете

Преди Евро 2024 - ето на кои стадиони ще се играят мачовете

10 впечатляващи съоръжения

Колкото до Евро 2024, бразилецът Силвиньо ще е единственият треньор, който няма да бъде европеец. Бразилецът трябва да води отбора на Албания.