Учените разгадаха тайната на това, което пиещите кафе по целия свят искат да знаят от години - как да си направят перфектната чаша еспресо.

Математици и физиците обединиха усилия, за да измислят формула за приготвяне на безупречно кафе, като част от проучване, публикувано в списание Matter.

Д-р Джейми Фостър, математик от университета в Портсмут, започва изследването, след като установява, че понякога две чаши еспресо, направени по привидно един и същи начин, могат да имат различен вкус. Целта на изследването е не да се подобри вкуса на еспресото, а да се уеднакви, като в същото време приготвянето на напитката стане по-ефективно.

Кафе капсулите, рециклирането и какви варианти имаме

Защо не е добра идея да пием кафето си от капсули

С мисъл за планетата

Екипът на Фостър работи върху математическа теория, като се придържа към тезата, че ако искаме по-силна чаша кафе, трябва да смиламе кафето си по-фино.

Въпреки това обаче изследователите установяват, че за да се получи добра консистенция, всъщност се препоръчва използваната еднократна доза мляно кафе за направа на еспресото да се намали от 20 на 15 грама, като задължително се използват сравнително по-едро смлени зърна.

Снимка 463049

Източник: iStock

Учените предлагат метод за минимизиране на разликите, като за целта само трябва да се промени настройката за смилане, използвайки по-малко кафе, и променяйки обема на водата, използвана за направата му.

Според говорител на университета в Портсмут, новата рецепта е била изпробвана в малко кафене в САЩ. За период от една година кафенето отчита спестяване на хиляди долари. Прогнозите показват, че ако тази нова рецепта се разпространи в цялата страна и обхване целия пазар на кафе в САЩ, може да спестят над 1.1 милиарда щатски долара годишно, пише Independent.

Кафе с масло и защо е толкова добра идея

Защо да пием кафето си с масло

Хем полезно, хем вкусно