Мерилин Монро може и да е най-популярния секс символ на Америка, но далеч не е първия. Всъщност за първата жена, успяла да предизвика вълнение в цяла една нация с атрактивната си външност, се счита Клара Боу.

Вики Дъуган - жената, вдъхновение за най-секси анимационната героиня Джесика Рабит

Жената, вдхъновила най-секси анимационната героиня в историята

Коя е Джесика Рабит от реалния живот

Въпреки че вече са изминали 60 години от смъртта ѝ, за ярката ѝ личност продължава да се говори и днес. Само преди няколко дни Тейлър Суифт пусна новия си албум The Tortured Poets Department, като в една от песните си възпява именно красотата на Клара Боу.

Освен с възхитителния ѝ външен вид, тя ще бъде запомнена и трудностите в живота, с които се е сблъсквала, както и със скандалите, които провалят кариерата ѝ. Ето и какво знаем за нея.

Клара Боу е родена през 1905 г. в бедно семейство. Израства в нищета в стара къща в Бруклин, а отношенията с родителите ѝ също са трудни. Баща ѝ Едуард почти не присъства в живота ѝ и дори я изнасилва. Майка ѝ Сара пък страда от епилепсия и психоза, заради които е хоспитализирана.

Като момиче Клара пробива в Холивуд, след като печели конкурс за красота на филмово списание. Така през 1921 г. получава първата си роля във филм. Докато навършва 18-годишна възраст тя подписва първия си договор, но въпреки това не ѝ е лесно да добие повече популярност.

Кастинг агентите я отхвърлят често, изтъквайки, че е била "твърде дебела" за ролите. Със силния си нюйоркски акцент и склонността си да ругае на висок глас, тя далеч не се списва в традиционните представи за звезда тогава и е донякъде аутсайдер. Живее скромно и вместо да ходи на холивудски партита, предпочита да играе покер с шофьора си, готвача си и прислужницата си.

Въпреки тежкото начало звездата на Клара Боу започва да се откроява по-ярко с участието ѝ в редица хитови неми филми. В рецензия на филма ѝ от 1925 г. The Plastic Age изданието New York Times пише: "Тя излъчва елфийска чувственост."

В един момент от кариерата си актрисата получава до 8000 писма от фенове на седмица, а филмите ѝ от 1928 г. и 1929 г. са хитове в бокс офиса.

Личността ѝ е забелязана дори и от Франсис Скот Фицджералд, който пък пише, че в нея има "нещо, което раздвижва пулса на нацията". А приказката "Жените искат да бъдат нея, а мъжете искат да бъдат с нея" също се отнася именно за Клара Боу.

Предвид това, личният ѝ живот, разбира се, няма как да бъде скучен. Самата тя често скандализира, като излиза с по няколко ухажори едновременно. Сексуалният ѝ живот е бил див, като според някои публикации тя е пиянствала с проститутки, срещала се е с шофьора си, собствената си братовчедка и няколко прислужнички. Според други твърдения пък наркотици и оргии също са били част от скандалния начин на живот на актрисата. Биографът ѝ Дейвид Стен обаче впоследствие ги опровергава.

Скандалите и клюките унищожават репутацията на Клара Боу. Освен това тя е силно експлоатирана от работодателите си и постоянно обсъждана в публичното пространство.

След като се оттегля от киното, тя се фокусира върху семейния живот. Жени се за републиканския политик Рекс Бел. Кариерата ѝ приключва окончателно на 28-годишна възраст и изцяло се оттегля от обществения живот. "Всичко, което искам, е да ме оставят на мира и да имам уединението, на което всеки има право", споделя тя пред Motion Picture.

Но тъй като това е трудно постижимо в Холивуд, се премества в ранчо в Невада. Умира на 60-годишна възраст. Влиянието ѝ върху популярната култура обаче е факт.

Топ 10 на вечните холивудски секссимволи

Топ 10 на вечните холивудски секссимволи

От романтичен, през супергерой, до мачото

Клара Боу е вдъхновението за секси анимационната героиня Бети Буп, а терминът "It girl" идва от едноименния филм с нейно участие от 1927 г., пише Tatler. Колкото до възпяването ѝ в новата песен на Тейлър Суифт, правнучките на актрисата споделят пред People, че са останали изненадани, но се надяват това да придаде за положителния образ на Клара Боу.