Добре известен факт е, че хомосексуалността не е привична само за хората, но се среща и при някои видове животни.

Гърбатите китове и как ловец на омари беше лапнат и изплют от морския бозайник

Как кит лапна и изплю рибар край бреговете на САЩ

Инцидентът няма неприятни последствия

Има много видове животни, при които до момента човек не е успявал да стане свидетел на полов акт. Точно като при гърбатите китове.

Е, през януари 2022 г. екип от учени успява за първи път да заснеме полов акт между гърбати китове. Изследването, публикувано в Marine Mammal Science в края на миналия месец, обаче показва, че има нещо доста неочаквано.

Снимка 656406

Източник: iStock

И двата кита са били мъжки. От The Guardian разбираме, че въпреки десетилетията наблюдение над гърбатите китове, до този момент пенисът е оставал мистерия и хора не са документирали сексуален акт между два индивида.

Но това се е променило, защото двама фотографи са успели да уловят това рядко явление край бреговете на Хавай. По този начин тези снимки не само са първото документиране на сексуален акт между гърбати китове, но и първото доказателство за хомосексуалност при този вид.

До момента прояви на хомосексуалност са наблюдавани при делфини и косатки, но не и при гърбати китове. "Това откритие предизвиква нашите предубедени представи за поведението на гърбатия кит", казва Стефани Стак, която е изследовател в Pacific Whale Foundation и водещ автор на научния труд.

Гърбавите китове обичайно са с размери до 16 метра на дължина и тежащи до 36 тона. Обикновено  видът прекарва лятото в полярни води, а през есента и зимата мигрира към по-топъл климат.

На снимките се вижда как единият от китовете държи другия с гръдните си перки по време на половия акт. Според изследователите, другият кит е изглеждал видимо изтощен и болен и покрит с китови въшки, които са бели паразити, срещани при китоподобните.

Пенисите на мъжките гърбати китове са скрити в "генитален процеп", за да не възпрепятства плуването. Пенис на гърбат кит е наблюдаван малък брой пъти в миналото по време на уриниране.

Бискайски кит, омарите и как те могат да са причина за намаляването на популацията на китовете

Защо омарите имат пръст в намаляването на бискайските китове

Неподозирана вреда

Според новото изследване, гърбатите китове могат да използват гениталния процеп или ануса както за еднополов секс, така и при формиране на социален съюз или за установяване на надмощие.