Иван Саздов е завършил художествената академия в София. Дълго време е работил като художник по костюмите в Народния театър. В момента се е отдал изцяло на хобито си, което неусетно се превръща в професия - изработва бижута и аксесоари от натурален кехлибар. Неговите произведения, както обича да ги нарича, бяха акцент на първия за годината фермерски пазар на Lidl през изминалия уикенд.

"Посещавал съм пазарите на Lidl като клиент и сега съм много доволен, че вече съм участник. Вълнението ми беше голямо, не знаех как ще бъдат приети произведенията ми от публиката на фермерския пазар, където хората очакват да им се предложат предимно храни и напитки. Щастлив съм, че имаше интерес. А обмяната на идеи и опит с останалите участници в пазара ми бяха много полезни", споделя Иван.

Художникът работи както с балтийски, така и с изключително ценния мианмарски кехлибар.

Снимка 664393

Източник: Иван Саздов

"Кехлибарът е топъл камък, съдържа суицинова киселина, идва от суицинум - дървото, което произвежда смолата. Това е изчезнал вид хвойна", разказва Иван. Обяснява също, че пазарът е нишов. "Не всеки обича кехлибра. Той е полускъпоценен камък от органичен произход. Има електромагнитни свойства. Мианмарците например правят много лечебни мазила с кехлибар, с които лекуват ставни и остеопорозни заболявания. Но това са практики, които на нас не са ни познати", разказва още художникът.

Освен обичайните броеници и дамски бижута Иван Саздов изработва по поръчка и различни аксесоари. Надява се, че ще може да участва на още пазари, организирани от Lidl, и така неговите произведения да достигат до още по-голяма публика.