Наскоро снимката на жена, пресичаща софийска улица пред трамвай, нажежи до червено социалните медии. Споделена от различни организации, политически партии и хиляди хора, тя се превърна в нещо като символ на противоречията в столицата ни.

Снимката на Иван Шишиев от Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia, за която всички говорят

Една нормална случка от ежедневието - или снимката, за която всички говорят

Как един кадър на "Етюд-и-те на София" се превърна в сензация в България

Снимката е дело на Иван Шишиев - "фотограф, библиотекар, романтист", както сам се определя създателят на "Етюд-и-те на София". А фотографският проект се превръща в неговото грандиозно обяснение в любов към София - градът, в който той живее вече от 20 години.

Какво се е променило в столицата ни за това време? Според Иван промените са много - от Лъвов мост и метрото до облагородените подлези, Витошка и Графа. Което не означава, че няма още много неща, които се нуждаят от промяна.

"Плочките и бордюрите. Бих премахнал и колчетата като за начало. Бих махнал големите кофи за боклук по улиците и всичките шарени реклами. София трябва да има стил на рекламните надписи на магазини и заведения. Всички билборди, които не отговарят на стиловото описание и етикет на столица, също трябва да се махнат."

Ясно е, че Иван Шишиев има специално отношение към столицата. Още по-добре ще можем да го видим в "Етюд-и-те на София: 24 часа в града" (изд. Колибри, 35 лв.) - албум с твърди корици и 200 страници, в които са събрани малки истории за духа на София и това как протичат 24 часа в нея. Предговорът е на Георги Господинов, а оформлението на Стефан Касъров.

Снимка 631843

Източник: Колибри

Книгата излиза в началото на септември - тъкмо навреме за Деня на София. Появата й ще бъде съпроводена и от изложбата "Етюд-и-те на София: 24 часа в града", която се открива на 5 септември на площад "Славейков" и ще бъде там до края на месеца. А на 17 септември в 11 ч. всеки ще може да се срещне с Иван Шишиев там. Ние успяхме преди това.

Снимка 631841

Източник: Личен архив

Кое е първото място, на което ще заведете чужденец, попаднал за първи път в София?

Храм "Свети Седмочисленици" и всичко наоколо. Наистина харесвам историята на църквата, която е бивш затвор и джамия. Заслужава си да бъде разказвана.

Кое е мястото или местата в столицата, което според вас е подценявано?

Графитите на кв. "Хаджи Димитър". Това, което направиха Urban Creatures, заслужава внимание.

А такова, което не харесвате и избягвате?

Научил съм се, че всеки квартал има своите ценни места, дори Люлин или Западен парк.

Ако трябва да оприличите София на други световни градове, кои биха били те и защо?

София малко ми прилича на Берлин с красотата и проблемите си. Иначе не бих я оприличил на нищо друго - тя си е уникална сама по себе си.

Кои са най-характерните цветове на столицата ни?

Тъмножълтият цвят. Той е част от града от дните след Освобождението. София е град на топлите цветове, затова и не съм особен привърженик на уличното осветление с LED лампи. Правят града евтин, а той не е такъв.

А какъв би бил най-подходящият герб за София според вас?

Гербът на града, създаден от Харалампи Тачев, ми е изключително любим. Цялата символика на града е вътре в него.

Последното нещо, което наскоро сте открил в София?

Малките улици на старата част на квартал "Овча купел" и къщите от 20-те и 30-те години там.

Най-красивото описание на София, което сте чували?

Че София е зелена вселена.

Какво бихте искали да се промени в отношението на софиянци (и не само) към София?

Искам хората да си повярват, че до голяма степен зависи от тях да превърнат този град в място, което им харесва. И да не очакват друг да го направи вместо тях.