Домашните любимци са си пълноправни членове на семейството и като такива често имат привилегията да хапват това, което и ние. Това е навик на мнозина собственици на кучета, но, колкото и да ни е лесно, трябва да се замисляме внимателно както точно им даваме, защото може да навреди на здравето им.

От китайско гребенесто куче до мексиканско голо куче - 5 от най-грозните породи кучета

5 от най-грозните породи кучета в света

Все пак си имат някакъв чар

Според ново британско изследване, някои от остатъците от нашата храна могат да доведат до затлъстяване. Защото вероятно не осъзнаваме колко богата на калории може да бъде нашата храна за кучетата.

Това важи преди всичко за малките пороби, както и за тези, които са предразположени към напълняване - като мопсове и лабрадори например. Най-дребните, като чихуахуа, се нуждаят от едва 247 калории на ден, а мопсовете - от около 440 калории.

Снимка 662488

Източник: iStock

Така за тях дори една наденичка може да е повече от половината от препоръчителния дневен прием за деня. А две парчета бекон, които може да ни изглеждат малко като количество, може да се окажат прекалено много. Колбасите, печеното пиле и грилованата сьомга също могат да доведат до риск от натрупване на килограми.

И ако подобен тип хранене е ежедневие както за нас, така и за домашния любимец, това ще доведе до затлъстяване. А то винаги върви ръка за ръка с редица здравословни проблеми, които увеличават риска от преждевременна смъртност, пише Daily Mail.

Куче с другарче - тайната за щастлив и дълъг живот на домашния любимец

Как кучето ни да е щастливо и да живее по-дълго

Колко малко им трябва

Но, оказва се, не само месото е висококалорично за домашните ни любимци. Бърканите яйца, белият ориз, фъстъченото масло и сиренето чедър също не са подходящ избор, когато става дума за храни, които да даваме на своето куче от нашата трапеза. А най-добре е да се придържаме към специална храна, съобразена с неговите хранителни нужди.