Есента е времето, по което по нашите географски ширини се приготвят туршиите - като започнем от киселите краставички и стигнем до киселото зеле. На други места по света обаче ферментиралите храни присъстват на масата целогодишно.

Снимка 361465

Източник: iStock

Кимчи, темпе, комбуча, кефир, квас, както и нашето кисело мляко са част от храните, получени с помощта на ферментация.

А това, че този естествен процес се използва от хилядолетия в различни култури за приготвяне на храна, не е случайно. Ферментиралите храни имат мощен положителен ефект върху възпаленията в организма ни, както и върху доброто състояние на чревния ни, и стомашен микробиом.

Снимка 550271

Източник: iStock

Ново изследване на Станфордския университет, публикувано в списание Cell пък иска да провери влиянието на консумацията на ферментирали храни в сравнение със спазването на здравословна диета.

За целта учените използвали две групи хора - едната се хранела здравословно с плодове, зеленчуци, фибри и протеини в продължение на 10 седмици; другата пък наблягала на кисело мляко и зеле, кимчи, комбуча и други ферменти за същия период.

Снимка 550273

Източник: iStock

Показателите им накрая по отношение на имунитета били сходни. Но при "ферментиралата" група се забелязвало значително намаляване на съединения, които са маркери за възпалителни процеси. Като протеин, чиито стойности се покачват при страдащи от диабет тип 2 или ревматоиден артрит.

Стомашно-чревният микробиом на същата група също се бил увеличил значително, което като цяло се смята за полезно за организма. Според статия на New York Times по въпроса доброто чревно здраве е свързано с по-нисък риск от затлъстяване, развитие на диабет тип 2, метаболитни заболявания.

Комбуча, чай от комбуча и за какво помага

Гъбата, която едва ли не лекува всичко

Невероятните ползи на чая от комбуча