Лято е и сладоледът е едно от изкушенията, към които често прибягваме, за да се разхладим и да си подсладим живота. Има различни видове сладолед по света - джелато, сорбе, а ако попаднем в Турция, няма как да не опитаме и тяхната разновидност на студения десерт - дондурма.

Биякуя на японците от Cellato - колко струва (и какво съдържа ) най-скъпият сладолед в света

Колко струва най-скъпият сладолед в света

Заслужи си рекорд на Гинес

Това буквално значи сладолед на турски, но той се различава от всички други, които можем да опитаме в други страни. Различен е като в съставките си, така и с консистенцията си - гъста и еластична, същевременно кремообразна, поради което по-скоро се яде с нож и вилица. Още по-интересното е, че не се разтопява на слънце, както обикновеният сладолед.

Според традиционната рецепта, съставките са само три - мляко (най-често козе), захар от цвекло и салеп (брашно от корени на дива орхидея, която се суши около година). Последната съставка е много богата на диетични фибри и е отговорна за уникалната консистенцията на дондурма, защото действа и като стабилизатор.

Снимка 676199

Източник: iStock

Процесът по приготвяне на студения десерт също е доста специфичен и е най-добре да се извършва на място, което е близо до това, от където се набавят съставките за него - някъде нависоко из турските планини.

Снимка 676198

Източник: iStock

Най-голямо е производството в и около град Мараш, където всяка година се произвеждат стотици хиляди тонове на стойност милиони долари. Заради спецификата си, че не се топи лесно, дондурма се превозва до различни градове из цялата страна и можем да си го купим на много места по улични търговци, които превръщат сервирането му в истински спектакъл, обяснява BBC.

Сладолед, лято, десерт и какви са ползите да хапваме от него

Неочакванието свойства на сладоледа

Независимо дали ще изберем класическата ванилия или по-нетрадиционен вкус

ОСвен в Турция, можем да го опитаме и в някои части на Азербейджан. Често дондурма се сравнява с арабския сладолед боуза, които също трудно се топи, но е с по-лепкава консистенция. В интернет вече има разнообразни рецепти за приготвянето на турсия студен десерт, но той със сигурност не е от най-лесните, а и правилните съставки за него са доста трудни за намиране. Затова по-добре да се насладим на автентичния му вкус при следващото ни пътуване до южната съседка.