Арън Джаксън има умението да бъде на точното място в точното време. Веднага щом вижда, че е необходима помощ на границата между Полша и Украйна, основателят на благотворителната организация Planting Peace отива там.

Кира Рудик, Анастасия Лена, Мирослава Пеца, Анастасия Вясова, Коко - 5 украинки, които показват как изглежда животът в Украйна след руската инвазия

Войната в Украйна през погледа на пет жени

Украинките, които смело показват как изглежда животът в страната след руската инвазия

"Следях новините още от самото начало на военните действия в Украйна. Гледах репортаж за тези бежанци, живеещи на гара и колко студено беше. Два часа след като разбрах за тяхната съдба, купих самолетен билет с полет още в същия ден", споделя пред Dodo Арън Джаксън. 

Американският активист не очаква да се съсредоточи върху подпомагането на бежанци с домашни любимци, но когато пристига, осъзнава ужасната нужда да запази тези семейства заедно.

"Милиони души са напуснали Украйна и по-голямата част от тези хора преминават в Полша, така че жилищата, където могат да отседнат, се превърнаха в невероятно сложно нещо за намиране. Още по-сложно е, когато имат котка или куче, защото има ограничени пространства и не всяко място позволява животни", разказва още американецът. 

Джаксън и неговият екип впрягат усилията си в търсен на бежанци с домашни любимци, които се нуждаят от дългосрочно жилище. 

Освен че свързва семействата със сигурни жилища, Planting Peace дарява храна за бежанци и домашни любимци в деветте основни бежански центъра, създадени по границата. Джаксън иска разселените хора и техните домашни любимци да ги чака здравословна храна след дългото им пътуване.

"Идват семейства, които са пропътували между 160 км и 320 км, за да стигнат до границата, като са изминали около 80 от тези километри с куче на гърба си. Така че, ако човек е готов да направи това за кучето си, аз определено няма да съм този, който ще му каже: "Трябва да се отървете от кучето си, за да намерите жилище", особено след като вече са се отказали от толкова много", разказва Арън Джаксън. 

Благодарение на работата на американския активист и организацията му Planting Peace, семействата могат да останат заедно и да намерят храната и комфорта, от които се нуждаят. Защото както Арън Джаксън много добре знае, домашните любимци също са част от семейството.