Болка тук, болка там... Когато сме с часове пред компютъра, защото работата ни го изисква, със сигурност сме усетили последствията. Често обаче пренебрегваме сигналите, с които тялото ни показва, че нещо не е наред. Всичко започва с леко схващане на врата или с едва уловима болка в кръста. И неусетно стигаме до силната болка. С нея се появява и натрапчивата мисъл, че е време да потърсим помощ.

Анна Грозданова и метода на Вим Хоф - как чрез студ и дихателните практики да постигнем баланс в живота

Потапяне в ледени води - как студът направи Анна Грозданова господарка на ума и тялото й

За метода на Вим Хоф от сертифицирана инструкторка по него

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

И веднага си представяме болници, лекари и куп лекарства. А всичко може да е толкова по-лесно, ако реагираме навреме, вслушваме се в тялото си и знаем как точно да си помогнем. Защото когато болката е на лице, значи има натрупани поне пет-шест причини за нея, твърди Константин Ковачев, създател на метода Актив Ситинг. Той разработва и първата цялостна програма за физическа и емоционална трансформация в България.

Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. - предимно с приложна кинезиология. В последните години при него идват все повече хора с повтарящи се оплаквания и други, които първо ги заболи на едно място, а скоро след това - и на друго.

Снимка 657457

Източник: Актив Ситинг

Именно затова решава да създаде комплекс от лесни и ефективни упражнения, които да изпълняваме и седнали - в офиса или у дома. Те не изискват предварителна подготовка, оборудване или специално облекло, а само десетина свободни минути на ден, желание да балансираме физиката и психиката си и най-важното - постоянство.

"След дълги години опит и наблюдения осъзнах, че няма как да помогна на пациентите си, ако преди това те не вземат едно много важно решение - да поемат пълна отговорност за здравето си", казва Константин. С времето той прилага на пациентите упражнение по упражнение и забелязва осезаема разлика между тези, които ги изпълняват, и тези, които не ги правят.

Техниките от приложната кинезиология, включени в метода Актив Ситинг, имат за цел да балансират и стимулират нервната система и работата на мускулите в тялото, за да може то да работи в синхрон, а ние да се чувстваме осезаемо по-добре. Те имат лечебен ефект и повлияват ефективно различни проблеми с опорно-двигателния апарат.

Снимка 657456

Източник: Актив Ситинг

Ако ги практикуваме редовно, може да намалим значително приема на обезболяващи медикаменти и да облекчим до голяма степен оплакванията си. "Когато обаче имаме счупвания, разкъсвания на връзки, износени стави трета степен и други подобни състояния, лекарите трябва да се погрижат за тях", обяснява още специалистът по приложна кинезиология.

А най-голямото предимство на Актив Ситинг е, че ни учи как сами да се справяме с физическите и емоционални ни проблеми. Константин Ковачев е на мнение, че "помагайки на тялото физически, помагаме и на емоциите - и обратното". Именно затова в метода, както и в програмата за физическа и емоционална трансформация, са включени редица упражнения и техники, които ни помагат и да опознаем и балансираме емоциите.

Защото те, дори да не ни се вярва, могат да доведат до редица физически неразположения и болки. А те понякога не се излекуват по традиционните методи, тъй като причината за тях не е физиологична. Учените отдавна са доказали връзката между стомашно-чревния тракт и мозъка, която е и предпоставка емоциите често да водят до стомашни нарушения. А силният стрес ни влияе както на биохимично, така и на чисто физическо ниво. И ето така чувствата и емоциите буквално ни разболяват.

Връзката между емоционалното състояние и физическата болка е още една причина, поради която Константин препоръчва да изпълняваме упражненията от Актив Ситинг редовно, дори да нямаме конкретни оплаквания. "За мен най-добрият начин да се предпазим от болките в тялото е превенцията, но все още малко хора са достигнали до това заключение и започваме да търсим решение на проблема, едва когато положението стане нетърпимо."

Освен профилактика и лечение на болката, упражненията имат и още една много важна задача - да ни помогнат да се научим да разпознаваме сигналите, които тялото ни дава. За целта трябва да го опознаем много добре чрез самонаблюдение. "В Актив Ситинг обработваме точки в мускулите, които могат да ни покажат дали на съответното място има проблем и да го балансираме." По този начин неразположенията се елиминират в зародиш и не се стига до по-сериозни оплаквания.

За да постигнем този ефект, може да изберем някой от трите начина, по които да се запознаем с метода и да започнем да го практикуваме - чрез книгата "Методът Актив Ситинг", с онлайн обучения или със събития на живо. Всеки от тях е достатъчно ефективен, ако се комбинира с желание и постоянство.

"Всички наши обучения са взаимосвързани. В книгите може да разучите, стъпка по стъпка, как се изпълняват техниките и упражненията, а на живите събития да проверите дали ги изпълнявате правилно. В онлайн програмите имаме ежемесечни срещи онлайн, където може да попитате за вашия проблем, да го обсъдим, да проследим напредъка", обяснява Константин.

Но дори да решим просто да правим упражненията у дома или в офиса, вероятността да си навредим, вместо да си помогнем, е минимална. Константин обяснява, че те са максимално опростени и без голямо натоварване върху мускули и стави, а основната им цел е да ни балансират.

"След четири години обратна връзка от нашите последователи, нямаме случай на противопоказания при практикуване на гимнастиката." А и винаги можем да хвърлим едно око на профилите на Актив Ситинг в социалните мрежи - там също има доста полезна информация и нагледно как се изпълняват упражненията.

Развиването на всички тези канали и осигуряването на възможности за самопомощ е най-голямото предизвикателство, с което Константин се сблъсква. Но те са и начин методът му да достигне до максимален брой хора, защото всеки предпочита да се информира по различен начин.

И да, дори в днешната дигитална ера някои предпочитат да получат информацията синтезирано и на едно място - събрана в книга. На други пък им е по-важен живият контакт и да разберат дали се справят добре. Получават редовно стотици запитвания, а когато проблемите не са в тяхната компетенция, препращат към консултация със специалист.

Самият Константин също редовно изпълнява упражненията, които е разработил. Трудно му е да посочи кое му е любимо, защото с практиката е разбрал, че те са най-ефективни, когато се изпълняват като цялостна програма. "Идеята на Актив Ситинг е да се направи цялостна терапия на тялото, защото то е взаимосвързано и има нужда от интегрален подход." Именно този подход успява да промени живота на не един и двама души.

Константин не може да отговори на колко хора е помогнал разработеният от него метод, но казва, че хиляди са преминали през обученията на живо, а още десетки, дори стотици хиляди са си помогнали, малко или много, чрез дигиталното съдържание, което създават - напълно неангажиращо и сред останалите ежедневни задачи, които никога няма да бъдат по-важни от грижата за здравето ни.

Споделете някой пример от практиката си, при който сте бил наистина впечатлен от ефекта на метода.

Веднага се сещам за случая на Вили от Пловдив - с диагноза счупени и сплескани прешлени на врата и с множество дискови хернии. Носила е шийна яка и не е могла да вдигне дори чаша с вода заради слабост в ръцете. Като решение на нейния проблем са ѝ предложили операции с неясен изход. Но идва пандемията, отлагат плановите операции и тя остава в това състояние, без да знае какво да предприеме.

Изпрати ни имейл и ни попита дали може да прави упражненията от Актив Ситинг. Започна да прави гимнастиката по осем пъти на ден, през един час. След три месеца практика успя да възстанови силата в ръцете си, а болките изчезнаха. До ден-днешен, четири години по-късно, тя е в перфектно здраве. Сега Вили е доброволец на живите ни събития и помага за разпространяването на Актив Ситинг. Много съм ѝ благодарен, че не се изплаши и започна с гимнастиката, въпреки тежката ситуация, в която беше.

Кои прости правила трябва да следва всеки, за да се чувства добре и да живее пълноценно?

Със сигурност да има сутрешни ритуали, които включват упражнения за тялото и емоциите. Естествено, храненето също е много важно. Така че ако обръщаме внимание на тялото, емоциите и храненето със сигурност може да постигнем добро ниво на здраве. Звучи просто, но точно простите неща са доста трудни за изпълнение. Дисциплината и постоянството тук могат много да помогнат. Ако сега се чудите откъде да започнете, ще ви препоръчам да започнете от физиката и оттам нататък да решите как да продължите.

Михаил Минков - един българин сред 25-те най-добри астрофотографи в света и Milky Way Photographer of the Year за 2023 г.

На лов за звезди - един българин сред най-добрите астрофотографи в света

Как се снима Млечният път в 360-градусова панорама на зимната и лятната арка

Как се постига синхрон между тялото и духа?

Балансът между тялото и духа според мен може да се постигне, като първо започнем да работим с тялото, постигнем ниво на осъзнатост и след това да започнем да отваряме съзнанието си и пристъпим към работа с духовни практики. Когато постигнем баланс на тялото, можем да успокоим ума и да постигнем състояние, в което тялото и духът се чувстват в синхрон.