Има книги, които успяват да ни развълнуват още преди да излязат на пазара и да се докоснем до тях. "Къщата с вратите", за която от месеци се говори по "книжните" групи в социалните медии, е една от тях. В чест на излизането й на български събираме още две заглавия, в които главно действащо лице са писатели или книги.

3 книги за уикенда от Ларш Кеплер, Себастиан Фитцек и Ашли Елстън

3 книги за уикенда

Трилъри за разтоварване

"Четецът"

Историята от превърналия се в класика роман на Бернхард Шлинк завладя света след едноименната екранизация с Кейт Уинслет, която си спечели Оскар. Сега имаме възможност да си я припомним, благодарение на новото издание. Всичко започва като любовна авантюра между гимназиста Михаел и значително по-възрастната от него Хана през 50-те години в Германия.

Снимка 664399

Източник: Колаж / Кръг

Голяма част на магия помежду им се дължи на книгите, които Михаел чете на глас, а Хана слуша съсредоточено. След това тя изчезва, а той чува за нея години по-късно, когато Хана е изправена на съд заедно с други надзиратели в концлагер от времето на Холокоста. Михаел следи процеса и установява, че неволно е узнал една от най-големите тайни на Хана.

Изд. Кръг, 18 лв.

"Къщата с вратите"

Книгата на малайзиеца Тан Туан Ен беше в дългия списък за чуждоезичен Букър през 2023 г. Не това обаче е най-впечатляващото в нея. С много деликатен и красив стил тя успява да ни пренесе в Пенанг в началото на миналия век и да разкаже една емоционална история, която преплита реални персонажи и събития с измислени такива. Лезли Хамлин живее с доста по-възрастния си съпруг Робърт в красивата вила Казуари Хаус, когато при тях отсяда Съмърсет Моъм със секретаря си (и любовник) Джералд.

Снимка 664398

Източник: Колаж / Лабиринт

Присъствието на писателя разклаща крехкото равновесие в семейството и провокира Лезли да му разкрие тайни от живота си, които не е мислела, че някога ще изрече на глас. Получаваме и интересна гледна точка към процеса срещу Етъл Праудлок - първата бяла жена, осъдена в Малайзия - история, която намира отражение в разказа на Моъм "Писмото".

Изд. Лабиринт, 21.90 лв.

"Градът на божията мъдрост"

Да напуснеш малкия град, за да потърсиш късмет и реализация в столицата е нещо, което предприемат милиони хора по света. Светлозар Стоянов разказва за бягството от провинциализма и ограничените възможности за развитие в малките населени места в България през призмата на собствената си история.

Снимка 664400

Източник: Колаж / Enthusiast

Родом от Казанлък, той работи като автор в регионални медии. Пристига в София, за да преследва мечтата си да се реализира като писател. А столицата, със своя безспирен ритъм и безкрайни амбиции, се превръща едновременно в убежище и бойно поле за Стоянов.

Изд. Enthusiast, 20 лв.