В петък, 22 юни, Швейцария направи важна крачка към излизането от Група E на Мондиал 2018. "Кръстоносците" измъкнаха победата от тима на Сърбия с голове на Гранит Джака и Джердан Шакири

Вкарваш гол на Мондиал 2018 - получаваш LADA

Вкарваш гол на Мондиал 2018 - получаваш LADA

Александър Коларов излезе големият печеливш

До тук няма нищо необичайно. Това, което предизвика напрежение, беше начинът, по който двамата изразиха радостта си след отбелязването на головете. 

Джердан Шакири

Източник: GettyImages

Джердан Шакири

Шакири и Джака с жест изобразиха двуглавия орел, който стои върху знамето на Албания. 

Гранит Джака

Източник: GettyImages

Гранит Джака

Семействата и на двамата са от Косово, като заради репресиите от страна на Сърбия са били принудени да емигрират в Швейцария. Това е и причината двамата да се състезават за алпийската страна. Според The Independent, с този жест те явно критикуват Сърбия за това, че не признава суверенитета на Косово.  

Как и жената да изпита удоволствие от Мондиал 2018

Как и жената да изпита удоволствие от Мондиал 2018

Малко мина, много остава (и едни бикини, за разкош)

Интересен факт обаче е, че братът на Гранит Джака - Таулант Джака, който също е футболист, избра да защитава цветовете на Албания. Така се стигна и до историческата среща между двамата братя на Европейското първенство през 2016 г. във Франция, спечелен от швейцарците.  

Бирена криза налегна Мондиал 2018

Бирена криза налегна Мондиал 2018

Водка има, бира - не

Джака и Шакири обаче могат да получат наказание от FIFA заради жестове и политическото послание заложено в тях. След двубоя много медии в Швейцария упрекнаха действията им, а същото направиха и колегите им в Сърбия. Капитанът на "кръстоносците", Стефан Лихтщайнер обаче застана зад тях и ги подкрепи.