Световното първенство в Русия е изпълнено с много напрежение и провокативни ситуация, а политическият отенък на някои от мачовете рискува да надделее над самия футбол.

Истинските фенове на играта едва ли се радват от подобни развои, особено когато става дума за откровено грозни прояви.

На такава стана жертва шведският национал Джими Дурмаз след мача в събота, при който Швеция загуби от Германия с 1:2. Негов фал стана причина за отсъждане на пряк свободен удар в полза на немците, последван от гол.

Минути по-късно 29-годишният Дурмаз, който е роден в Швеция, но е с ирански произход, беше бомбардиран в социалните мрежи от брутални заплахи на расова основа. Той избра да не премълчава случилото се и записа долния клип, заедно с целия шведски отбор зад гърба си.

"Аз съм футболист от световна класа. Да бъда критикуван, е нещо, с което съм сквикнал да живея: това е част от работата ни и получаваме критики през цялото време. Но да бъда наричан "чернилка" и "терорист", а семейството ми и децата ми да получават смъртни заплахи, е нещо абсолютно неприемливо. Аз съм швед и съм горд да нося тази фланелка и този флаг. Заедно сме. Ние сме Швеция," прочете Дурмаз, а съотборниците му го подкрепиха в един глас с красноречивото: "Fuck racism."

Посланието на Гранит Джака и Джердан Шакири

Политическото послание на двама футболисти

Може ли да доведе до последици