Финалният мач на Световното първенство по футбол в Русия между Франция и Хърватия беше прекъснат 52-та минута. Причината не беше фал или контузия на някой от играчите, а нахлуването на терена стадион "Лужники" в Москва на четирима души в руски полицейски униформи. Те се оказаха членове на руската протестна арт група Pussy Riot.

Снимка 368527

Източник: SplashNews

Три жени и един мъж успяха да прекъснат играта, но скоро бяха изведени от терена от охраната. Въпреки това действията им, за които пое отговорност Pussy Riot, се превърнаха в единственото политическо и социално послание по време на най-големия футболен форум на планетата.

В статус в Twitter те обясниха акцията си като протест срещу полицейщината в държава на Владимир Путин и факта, че хора се арестуват заради това какво са "харесали" във Facebook.

PussyRiot призоваха още за спиране на незаконните арести, освобождаване на политическите затворници, спиране на изфабрикувани обвинения срещу хората и връщането на доблестта на полицията.

Протестната група за първи път привлече световното внимание върху себе си през 2012 г., когато протестира срещу президентските избори в Русия, като изпя пънк парче в московската катедрала.